Đorđević podržao šetnju za Ivanovića i pristalice pozvao da 16. ne izlaze na referendum, od Dačića zatražio odlaganje

 

Obeležavanje 11 meseci od ubistva Olivera Ivanovića
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Među onima koji 16. januara neće izaći na referendum za promenu Ustava Srbije, već će da se priključe protestnoj šetnji u znak sećanja na Olivera Ivanovića je i lider pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević. Pozvao je svoje pristalice da učine isto.

Predsednik Pokreta za preokret, Janko Veselinović, najavio je nedavno da će 16. januara, na godišnjicu ubistva političara sa Kosova, Olivera Ivanovića, biti održan protest u podne, na Andrićevom vencu, a potom će učesnici krenuti u šetnju trasom do Crkve svetog Marka kako bi zapalili sveću.

Veselinović je za list „Danas“ rekao da će protest biti održan pod sloganom „Ko je ubio Olivera?“.

Skup se organizuje bez stranačkih obeležja, ali sa jasnom porukom:

„Nedopustivo je da četiri godine nemamo rezultate u istrazi i presudu za ubistvo koje se dogodilo na javnom mestu, uz bezbroj dokaza. Pogotovo što mu je prethodila medijska i svaka druga satanizacija od režima Aleksandra Vučića“, rekao je lider Pokreta za preokret.

U međuvremenu se oglasio i lider pokreta Oslobođenje koji je podržao skup. Đorđević tvrdi da je „16. januar simbol vlasti Aleksandra Vučića“.

„Gnusna likvidacija Olivera Ivanovića je nešto što će zauvek obeležiti ovaj režim i ove mračne godine. Četiri godine nemamo odgovor na pitanje šta se tačno desilo“, ističe Đorđević.

Kaže da istraga „tapka u mestu“, ali i da je „svima jasno ko je imao najviše interesa da Ivanović nestane“.

„Od momenta Oliverove smrti, nestaje poslednja linija otpora kriminalnom preuzimanju i zatim prodaji severa Kosova i Metohije“, objašnjava lider Oslobođenja.

Sa druge strane, kada je u pitanju referendum zakazan takođe za 16. januar, kaže da za njegov Pokret „nema referenduma“.

„Nećemo davati legitimitet onima koji pljačkaju, ubijaju i izdaju Srbiju, da glume pravnu državu i menjaju ustav“, rekao je Đorđević.

Đorđević je ujedno pozvao sve svoje pristalice da tog dana ne izađu na referendum.

„Kada padne ova vlast, biće poništene sve odluke koje su donete na ilegalan način ili one koje su štetne za Srbiju, uključujući i ovaj pokradeni referendum“, dodao je Đorđević.

On je objasnio zašto pokret Oslobođenje smatra da glasanje 16. januara treba bojkotovati.

„Ne može ustavne promene da donosi jednopartijski parlament, menjajući naprečac zakon o referendumu i zatim gurajući izmene najvišeg akta u državi na silu, putem ucenjenih i potplaćenih birača, kao i drugih mahinacija“, kaže lider Oslobođenja.

Dodaje da će sledeća ustavna promena biti „brisanje Kosova i Metohije iz preambule“.

„Zbog toga se režim Aleksandra Vučića mora sprečiti, a blokade prošlog meseca su pokazale da je najbolji način na ulici, masovnom građanskom neposlušnošću“, zaključuje Mlađan Đorđević.

Osim Đorđevića i za potpredsednika Narodne stranke, Miroslava Aleksića, protestna šetnja za Olivera predstavlja bolji način da obeleže 16. januar, nego izlaskom na glasanje na referendum.

Aleksić je nedavno kazao za Danas da podržava ideju o šetnji u znak sećanja na ubijenog političara, ali da to nema direktne veze sa referendumom.

„Mislim da bi tog dana trebalo organizovati blokade i ne davati legitimitet tom procesu koji ima za cilj da cementira Vućićevo partijsko pravosuđe“, naglasio je on.

Plakati sa likom ubijenog Olivera Ivanovića na kojima stoji da „16. januara nema referenduma! 16. januara je šetnja za Olivera Ivanovića“ još ranije su se pojavili na društvenim mrežama.

Podsetimo, i prethodnih godina se šetalo za Olivera u Beogradu, a kada su građani i deo opozicije slali poruke vlastima o neophodnosti sprovođenja istražnih radnji, pronalaska i kažnjavanja nalogodavaca i ubica Ivanovića.

Jedna od najupečatljivijih je svakako bila šetnja održana tokom protesta „Jedan od pet miliona“ 2020. godine na drugu godišnjicu atentata.

Oslobođenje traži odlaganja referenduma i izbora

U najnovijem, jutrošnjem oglašavanju, Pokret Oslobođenje pozvao je danas zvanično predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića da odloži predstojeći referendum o ustavnim promenama zakazan za 16. januar, kao i aprilske izbore. Tvrde da „nema normalnih demokratskih ni medijskih uslova za održavanje glasanja“. Izmene najvišeg zakonskog akta ne mogu da se donose „u tajnosti ipreko nelegitimnih institucija“, navodi se u najnovijem saopštenju.

„Mi sada imamo situaciju da se za ustavne izmene glasa za nedelju dana, a da ogromna većina građana ni ne zna da se održava referendum. Nema javne rasprave, nema informacija u medijima, sve je skriveno od očiju javnosti“, navelo je Oslobođenje

Кako je istakao predsednik ovog pokreta Mlađan Đorđević, praktično se radi o nasilnoj promeni najvišeg pravnog akta jedne zemlje. „To je pokazna vežba za buduće promene ustavnog okvira, pre svega u pogledu brisanja Кosova i Metohije iz preambule, a znamo da je to Vučić obećao zapadnim silama“, kaže Đorđević.

Pročitajte još:

Umesto na referendumu, deo opozicije 16. januara u šetnji za Olivera Ivanovića

Protest na Andrićevom vencu, pa šetnja za Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.