Potpisan Memorandum o saradnji između kosovskog i hrvatskog ministarstva odbrane

Hrvatski ministar odbrane i kosovski ministar odbrane
FOTO: EkonomiaOnline

Ministar odbrane Hrvatske, Mario Banožić, boravi danas u zvaničnoj poseti Kosovu. On se već sastao sa kosovskim ministrom odbrane, Armendom Mehajem, sa kojim je i potpisao Memorandum o razumevanju između Kosova i Hrvatske.

Dvojica ministara sastali su se još ovog jutra u Prištini, nakon čega su im se pridružile delegacije Kosova i Hrvatske. Oni su se potom obratili medijima.

Hrvatski ministar odbrane rekao je da će njegova zemlja pomoći Kosovu da se pridruži NATO-u i drugim institucijama, prenosi EkonomiaOnline.

„Pokrenuli smo saradnju i partnerstvo će poslužiti za produbljivanje saradnje u različitim oblastima. Hrvatska može da ponudi pomoć Kosovu i da podrži članstvo Kosova u evroatlantskim institucijama“ kazao je Banožić.

Najavio je i pomoć kada je u pitanju obuka i edukacija pripadnika KBS-a, ali i potvrdio da Hrvatska podržava transformaciju ovih snaga.

„Podržavamo proces transformacije KBS-a u Oružane snage. Nudimo pomoć u oblasti obuke i obrazovanja. Želim da i dalje imamo saradnju i razmenu znanja između naših snaga. Naš susret je snažna potvrda prijateljske saradnje“, kazao je ovaj ministar.

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj je, sa druge strane, kazao da između Kosova i Hrvatske vladaju prijateljski odnosi već duže od dve decenije, te da su obe strane posvećene miru i bezbednosti.

„Hrvatska je oduvek pokazivala spremnost da nam pomogne…Uvek postoji prostor za veću saradnju“, kazao je Mehaj.

On je ujedno potvrdio da je sa hrvatskim ministrom potpisao Memorandum o saradnji.

„Ovo prijateljstvo danas krunišemo potpisivanjem odbrambenog sporazuma. Utire se put vojnoj obuci, izraženijoj saradnji u odbrambenoj industriji“, poručio je Mehaj.

Mehaj je precizirao da se sporazumom otvara put za još bližu saradnju u oblasti obrazovanja, obuci vojnog kadra, sprovođenju zajedničkih vežbi, mogućnosti učešća u međunarodnim operacijama i misijama.

Kako je najavljeno iz kosovskog ministarstva odbrane, Banožić će sa svojom delegacijom danas posetiti i memorijalni kompleks „Adem Jašari“ u Prekazu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.