Mustafa: Kosovo spremno za dijalog i izgradnju poverenja

Kosovo je zemlja koja je mnogo patila od rata i koja se nosi sa posledicama rata i ekonomske devastacije. I pored toga mi smo pokazali spremnost za dijalog i izgradnju poverenja i rešavanje problema sa susedima, posebno sa Srbijom. Razgovarao sam juče sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, o budućoj saradnji Kosova i Srbije. Kosovo je spremno da se nosi sa zahtevima za fomiranje Specijalnog suda, a ovaj sud neće suditi našem oslobodilačkom ratu, već pojedincima, poručio je kosovski premijer, Isa Mustafa, na današnjoj konferenciji za medija nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i podpredsednicom Evropske komisije, Federikom Mogerini.

"Kosovo je zemlja koja je mnogo patila od rata, noseći se sa posledicama rata i ekonomske devastacije, ljudi koje je izgubila, koji su nestali, koji se čak nisu vratili. Međutim, i pored toga, mi smo pokazali spremnost za dijalog i izgradnju poverenja kroz rešavanje problema sa susedima, posebno sa Srbijom, kao i kroz otvorenu komunikaciju sa zajednicama na Kosovu," izjavio je Mustafa na konferenciji za medije.

On je potvrdio da je i imao telefonski razgovor sa Premijerom Srbije, te i da su razgovarali o "budućoj saradnji Kosova i Srbije".
 
"Razgovarao sam juče sa premijerom Srbije, gospodinom Vučićem o budućoj saradnji Kosova i Srbije i obe strane su pokazale spremnost da konkretna pitanja, ili nepredvidive situacije, rešimo kroz razgovore i kroz direktne kontakte," objasnio je Mustafa.

Mustafa se osvrnuo i na pitanje Specijalnog suda, objašanjavajući da se Kosovo ne plaši suočavanja sa prošlošću,  te da će sud suditi pojedincima:

"Kosovo je takođe spremno da se nosi sa zahtevima za formiranje Specijalnog suda i dokazuje da se ne plaši suočavanja sa prošlošću, jer svi mi smo posvećeni izgradnji vladavine zakona i vladavinu prava. Ja ne smatram da će ovaj sud suditi našem oslobodilačkom ratu, pravednom ratu, već će biti suđeno svakom pojedincu koji je možda učinio, ili se sumnja da je  počinio zločin."

Kosovski premijer je govorio i o "zabrinutosti" Kosova u vezi sa "velikim seobama stanovništva", te i da je Kosovo spremno da prihvati svoje građane koji su emigrlirali, zatraživši veću podršku Evropske unije za sezonski rad lica sa Kosova, istakvši da je Kosovu potreban period "domaće ekonomske stabilizacije", tražeći podršku, takođe, Evropske unije.

Mustafa je na kraju istakao i da Kosovo očekuje da uskoro potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da ispuni poslednje tehničke zahteve u vezi sa viznom liberalizacijom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.