Posle Srbije, i u Sloveniji potvrđen prvi slučaj britanskog soja koronavirusa, pacijent sa Kosova

Korona - ilustracija
FOTO: Shutterstock

Kod obolelog od kovida sa Kosova, u Kranju je izolovan britanski soj mutiranog virusa korona, za koji se navodi da se lakše širi, ali i da je povećana smrtnost od 30 posto.

Ovo je ujedno prvi registrovan ovakav slučaj u Sloveniji, a potvrdio je slovenački premijer Janez Janša, javilo je slovensko Delo, a večeras prenose kosovski mediji.

Pacijent koji ima privremeni boravak u Sloveniji došao je iz Belgije, a radio je u jednoj kompaniji u Kranju koja je radnike slala u Belgiju.

Pojedini kosovski mediji prenosili su prethodnih dana da se očekuju rezultati i za Kosovo o eventualnoj mogućnosti da je novi soj stigao i na Kosovo. Uzorci su poslati u Nemačku. Kako je Gazeta Express pisala, rezultati „30 uzoraka se očekuju za dve nedelje“.

I u Srbiju je stigao britanski soj koronavirusa. Da je registrovan prvi slučaj, potvrdio je u današnjem intervjuu za TV Prva – prvo srpski predsednik Aleksandar Vučić na pitanje o bojazni voditeljke, a potom je to potvrdila i Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu koja je izolovala britansku varijantu mutiranog virusa korona.

“Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je za Tanjug profesorka Tanja Jovanović.

Vučić je kazao da su registrovani svi kontakti i da su izolovani.

I ostale zemlje u regionu predviđaju registraciju prvih slučajeva. Kako je večeras kazao hrvatski virusni imunolog Luka Čičin-Šain, britanski soj koronavirusa sigurno će uskoro doći i u Hrvatsku.

Međutim, kako je ovaj lekar kazao u večerašnjem Dnevniku HRT-a, a prenosi Večernji list, njega više brinu brazilski i južnoafrički soj.

„Jer je za njih jasno da postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje. Njih treba pratiti kako bi videli hoće li oni zaista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboleli virusnu infekciju“, kazao je Čičin-Šain.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, mutirani oblik korona virusa registrovan je prvo u Velikoj Britaniji prošlog meseca, i proširio se na oko 60-ak zemalja.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.