Posle posete Pavićevića i Jakupija farmaceutima u S. Mitrovici: Lekovi Galenike, Zdravlja i Hemofarma nisu na listi kosovske Agencije za lekove

Lekovi sprskih proizvođača Hemofarm, Galenika i Zdravlje Leskovac ne mogu za sada da se uvoze iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. Iz centralne Srbije na KiM mogu da se uvoze samo oni lekovi koji su na listi registrovanih u kosovskoj Agenciji za lekove, među kojima je 2.700 lekova, ali ne i lekovi pomenutih srpskih proizvođača, saopštio je farmaceut apoteke "Moć prirode", magistar farmacije Miodrag Trajić, samo dan nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila da je prvi put omogućeno da lekovi proizvedeni u centralnoj Srbiji mogu da se prodaju na celoj teritoriji KiM-a i to po statusno-neutralnom srtifikatu.

18:00 – Kancelarija za KiM: Uvoz lekova srpskih proizvođača nakon što podnesu sertifikat farmaceutskog proizvoda kosovskoj Agenciji za lekove

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su u pisanom odgovoru za KoSSev objasnili da će lekovi srpskih proizvođača biti registrovani u kosovskoj Agenciji za lekove i da će moći da se uvoze na KiM "čim proizvođači lekova iz centralne Srbije podnesu CPP-eve (sertifikat farmaceutskog proizvoda) koje izdaje Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije (ALIMS), kosovskoj Agenciji za lekove."

Iz Kancelarije za KiM dodaju i da se ovo odnosi "isključivo na komercijalni sektor (privatne apoteke i veledrogerije), dok se za ustanove koje rade kao deo zdravstvenog sistema Republike Srbije ništa nije promenilo."

A na pitanje na koji način će biti rešen problem licenciranja farmaceuta koji poseduju diplome iz obrazovnog sistema Republike Srbije, iz Kancelarije navode da "sva lica koja imaju zvanje diplomiranog farmaceuta mogu dobiti licencu."


Na listi registrovanih medicinskih proizvoda kosovske agencije za lekove preko 2.700 medicinskih preparata, nijedan od proizvođača iz Srbije

Na zvaničnoj Internet stranici kosovske Agencije za lekove dostupna je lista medicinskih registrovanih proizvoda na Kosovu. 

Na listi se, međutim, nalazi 2.815 medicinskih proizvoda različitih proizvođača, iz različitih zemalja porekla – Nemačka, Turska, Litvanija, Velika Britanija, Bugarska, Irska, Makedonija, Island, Kipar, Bosna i Hercegovina, Italija, Francuska, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Španija, "Republika Kosovo" i "modifikovana" je pre dva dana, ali na njoj nema niti jednog medicinskog preparata proizvođača iz Srbije. 

Na listi jesu preparati Actavis grupe, ali ne Actavisa Srbije, to jest, nekadašnje kompanije "Zdravlje Leskovac". 

Listu možete pogledati OVDE. Dostupna je, takođe, i na zvaničnoj Internet stranici kosovske Agencije za lekove OVDE.

"Juče smo bili na prelazu Jarinje, gde su nas kosovski carinici obavestili da su četiri firme na Severu Kosova 'Farmalogist Conect' iz Zvečana, 'PM-Pharma Plus' iz Zvečana, veledrogerija 'Panta Rei' iz Mitrovice i 'NG Pharma International 2014' iz Leposavića, među kojima je i naša, jedine koje mogu da uvoze lekove na Sever. S tim što one mogu da uvoze samo one lekove koji su u registru na Kosovu. To je 2.700 lekova među kojima su proizvođači poput Bajerna, Krke, Novartisa i sličnih, ali što je najznačajnije od lekova za naše pacijente kao što su Galenika, Hemofarm i Zdravlje Leskovac – ti lekovi nisu registrovani. To znači da mi nećemo moći da uvozimo te naše najznačajnije, najfrekventnije i najneophodnije lekove," objasnio je u razgovoru za KoSSev Miodrag Trajić, i to dan nakon sastanka predstavnika apoteka sa Severa sa predstavnicima iz Beograda i Prištine u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. 

On dodaje da su ovu informaciju potvrdili i carinici na carinskom terminalu u Južnoj Mitrovici.

"Da bi bili sigurni da je to tako, mi smo danas otišli na carinski terminal u južnom delu, gde su nam prisutni kosovski carinici to i potvrdili. Zvanično, za sada, prema informaciji koju oni imaju – sa srpskim lekovima ne možemo da uđemo na Kosovo i objasnili su nam da uopšte ne poručujemo te lekove, jer, za sada, može da se uveze samo ovih 2.700 lekova koji su registrovani," objašnjava Trajić.

On, međutim, ističe da će nemogućnost uvoza srpskih lekova izazvati nestašice tih lekova i dodaje da bez mogućnosti njihovog uvoza, licence za uvoz apotekama na Severu nisu potrebne, jer lekove registrovane na Kosovu, drugih proizvođača, mogu da kupe od kosovskih veledrogerija.

"To će izazvati velike probleme, vrlo brze nestašice, jer kao što smo vam i ranije objasnili, naši lekari, naši pacijenti – bez Galenike, Hemofarma, Zdravlja – nemoguće je da se ostvaruje zdravstvena zaštita. A sa druge strane, ako nemamo lekove ovih proizvođača, nama ove licence nisu potrebne. Imamo sve u prištinskim veledrogerijama i zašto bi uvozili robu, radili carinske papire?" upitao je on. 

Nostrifikovanje diploma i dalje nemoguće; za licenciranje za uvoz potreban farmaceut sa kosovskom licencom, uz dodatne uslove

Osim što je iz Kancelarije za KiM juče saopšteno da će lekovi iz Srbije po prvi put moći da se distribuiraju na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, te da se građani tako neće suočiti sa nestašicom srpskih lekova, saopšteno je i da diplome farmaceuta iz obrazovnog sistema Republike Srbije, "neće predstavljati prepreku za licenciranje apoteka."

Međutim, Trajić je u prisustvu novinara KoSSeva danas kontaktirao kancelariju SPARK-a koja je odgovorna za nostrifikovanje diploma, iz koje su potvrdili da se nostrifikovanje diploma ne vrši.

"Što se tiče diploma, kao što ste i čuli, pozvao smo kancelariju SPARK-a u Beogradu, javio se Miloš Lazović i rekao da oni nisu dobili nikakve informacije i da su samo iz medija čuli da će to biti jedna od tema narednih rundi u Briselu, a da sa današnjim danom nema nikakvih promena. Znači, naši farmaceuti koji su završili fakultete u Srbiji, a sa Kosova su, i dalje ne mogu da nostrifikuju svoje diplome i da se licenciraju u sistemu Prištine," dodao je Trajić.

On je istakao, međutim, da licenciranje apoteka za uvoz nije moguće bez farmaceuta sa kosovskom licencom, ali i da postoje i dodatni uslovi za licenciranje, te da apoteke na Severu mogu da se registruju samo kao veledrogerije.

"Da bi dobili licencu za uvoz, one ne mogu da se registruju kao apoteke, nego moraju da se registruju kao veledrogerije. Treba im licenciran farmaceut. Na primer, pored naših farmaceuta mi smo morali da imamo farmaceuta iz Prištine, jer naši farmaceuti nisu mogli da se licenciraju," rekao je on, dodajući da su neki od uslova za licenciranje veledrogerije  posedovanje 120 kvadrata magacinskog prostora, određena visina prostora, kao i parking, a što, po njegovim rečima, znači da jedna mala apoteka mora da iznajmi prostor da bi mogla da radi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.