Posle novog zadržavanja na Jarinju oprema za porodilište stigla u mitrovičku bolnicu – "sindrom FT1P"

16:00 – Oprema za porodilište stigla u bolnicu 

14:41 – Oprema za porodilište na putu za Kosovsku Mitrovicu

"Posle tri sata i 45 minuta zadržavanja i jednog neuspelog pokušaja, prešli smo Jarinje i oprema za porodilište u Kosovskoj Mitrovici biće uskoro na svom odredištu, na korist našim najmlađim," rekao je u novoj izjavi za KoSSev predstavnik studenata iz Kosovske Mitrovice, Nemanja Biševac.

"Carinik nam je rekao da nam fali jedan papir, a on je izgleda putovao kao golub da ga je nosio, a ne elektronska komunikacija. Znate, sve češće se među nama Srbima ovde izgovara slogan 'sindrom FTJP' – 'fali ti jedan papir', a koji u stvari govore kosovski carinici kad dođemo na Jarinje i Brnjak," polurezigniranim glasom navodi Biševac u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Kako je šefica opštinske administracje Adriana Hodžić prethodno i najavila, dokument koji je nedostajao – skenirana licenca koja je iz kosovskog ministarstva zdravlja stigla u opštinsku administraciju Severna Mitrovica, poslata je i direktoru Kosovske carine, nakon čega je humanitarna pošiljka za bolnicu i puštena.

13:50 Oprema za porodilište zaustavljena ponovo na Jarinju – "fali jedan papir"

Delegacija studentskog parlamenta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koja je jutros sa pripremljenom dokumentacijom iz opštine Severna Mitrovica krenula po humanitarnu pomoć za porodilište u ovom gradu nalazi se trenutno na integrisanom graničnom prelazu Jarinje, jer, po navodima carinika, "dokumentacija nije kompletna". Iako je dokumentacija za opremu za porodilište bolnice u Kosovskoj Mitrovici, koja je kao humanitarna pošiljka omladinske neprofitne organizacije iz Srbije "Srbi za Srbe" prethodno – 10. juna vraćena sa Jarinja – sređena preksinoć, na carini studente ne puštaju uz obrazloženje da im nedostaje tzv. licenca. Šefica opštinske adminstracije Adriana Hodžić navodi da je njena kancelarija već prosledila traženi papir i navodi da veruje da će pošiljka biti puštena, makar i ona "lično išla po nju".

"Čekamo već duže od dva sata," rekao je u izjavi za KoSSev predstavnik studenata Nemanja Biševac. Iako nam je gospođa Hodžić juče predala kompletiranu dokumentaciju i rekla da sa njom sada možemo da odemo na prelaz i carinu i tako prevezemo našu humanitarnu pomoć, carinik nam je odmah ovde na Jarinju rekao – "fali jedan papir". Mi smo pozvali gospođu Hodžić i ona nam je rekla da će odmah videti šta je u pitanju, navodi Biševac.

Uprkos ranijoj najavi da će studenti još juče privatnim vozilom otići po robu koja sve vreme čeka u Raški, Biševac je naveo da to nisu učinili nakon konsultacija sa lekarima da je bezbedniji prevoz ove opreme sanitetskim vozilom, koje je tek danas oslobođeno za transport. Nakon utovara opreme u Raški, studenti su prošli tzv. srpski deo integrisanog prelaza, ali su zaustavljeni na kosovskom, nakon što je carinik utvrdio da nedostaje licenca.

U izjavi za KoSSev, šefica opštinske adminsitracije Adriana Hodžić navela je da se radi o nesporazumu u komunikaciji, jer je kosovsko ministarstvo zdravlja poslalo dokumentaciju opštinskoj administraciji, uključujući i tzv. licencu, ali ne i samoj carini, kojoj je potreban isti papir, te da očekuje da će se i ova situacija ubrzo uspešno rešiti.

"Pošto se ja trenutno nalazim u Srbiji, moja pomoćnica je već skenirala potreban dokument, radi se o licenci i poslala je direktoru carine, te očekujem da će sve ići svojim tokom i da će pošiljka uskoro biti puštena, makar i ja lično išla da je preuzmem," navela je Hodžić.

U pošiljci u vrednosti od oko 8.000 evra, koja je i 10. juna vraćena sa Jarinja, od kada se nalazila u privatnom smeštaju u Raški, nalaze se sterilizatori, vage sa visinometrom za merenje novorođenčadi, EKG uređaji i merači pritiska. U nedavnoj, širom Srbije poznatoj humanitarnoj akciji "Trojka iz bloka" koja je održana u Severnoj Mitrovici i prihodom od poziva na poseban SMS broj, organizacija "Srbi za Srbe" prikupila je ova sredstva za pomoć porodilištu u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.Pročitajte još: 

Pomoć Srba za Srbe za porodilište u Kosovskoj Mitrovici danas u Zdravstvenom centru

Hodžić: Oprema za porodilište u Kosovskoj Mitrovici u najskorijem roku u bolnici

Sa Jarinja vraćena humanitarna pošiljka za porodilište u Kosovskoj Mitrovici Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.