Gazivode: Beograd nudi pola-pola, Priština odbila?

"Srbija je ponudila Kosovu da nad Gazivodama dele vlasništvo na pola, ali je naša delegacija odbila uz obrazloženje da ovo jezero sa hidrocentralom, transformatorom i vodovima u potpunosti pripada Kosovu," navodi današnja Koha u izveštaju o razgovorima u Briselu, citirajući svoje izvore. Koha se, međutim, u većem delu teksta "Beograd priča o Gazivodama kao o svojoj imovini" poziva na izveštaje iz beogradskih medija i sa srpske strane. Tako se navode delovi izveštaja iz Večernjih Novosti, list koji Koha opisuje kao medij koji "prenosi srpske nacionalističke stavove", u kojima "podržava svog premijera" da stavovi "ostanu nepromenjeni", optužujući kosovsku delegaciju da "jednim potpisom hoće da otme Gazivode, Valač, kao i kompletan sistem dalekovoda, bukvalno, svu imovinu".

Srpski mediji pišu da je Beograd predložio Kosovu da on da prefiks pozivnog broja, a da Srbiji bude dozvoljeno da osnuje kompaniju na Kosovu kao jednak, drugi operator, a što je Kosovo takođe odbilo, navodi Koha.

"Kosovo traži prefiks koji ne zavisi od Srbije dok Beograd može da se nadmeće na telekomunikacijskom tržištu Kosova, kao i druge zemlje u svetu," dodaje se dalje.

Koha prenosi i pisanje beogradskih medija o optimizmu srpske strane u vezi sa ZSO, dok istovremeno naglašava da prema kosovskim zakonima ZSO, ili kako se ona na Kosovu naziva "Asocijacija", ne može da "ide dalje od NVO".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.