Počela predaja dokumenata za upis na fakultete: "Spremni smo za prijemni ispit"

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici počelo je prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnih ispita za upis na deset fakulteta ovog univerziteta. Prijem dokumenata za polaganje prijemnog ispita u prvom upisnom roku za osnovne akademske studije obavljaće se 24., 25. i 26. juna, od 9 do 14 časova. Ukupan broj slobodnih mesta za studente koji će studirati o trošku budžeta Republike Srbije je 1.077, a predviđeno je i 714 mesta za tzv. samofinansirajuće studente. Novinar Kosseva je obišao neke od fakulteta i razgovarao sa šefovima studentskih službi i budućim brucošima o tome kako protiče prvi dan upisa.
 
Na Tehničkom fakultetu sve je spremno za prijem dokumenata budućih studenata. Šef studentske službe Milivoje Đžudović za KoSSev kaže da je ovaj fakultet spreman da prihvati 220 studenata na budžetu Republike Srbije i 90 samofinansirajućih studenata. Prilikom prijave na konkurs budući studenti podnose originalna dokumenta, uz prijavni list predaju fotokopije svedočanstava i diploma, kao i potvrdu uplate naknade za polaganje prijemnog ispita u iznosu od 3000 dinara.
 
“Prijavljivanje kandidata se vrši 24., 25. i 26. juna. Polaganje prijemnog ispita je 29. sa početkom u 10 časova kada se polaže matematika, a u 13. časova slobodno crtanje za studijski program arhitetkture. Upis će biti završen do 3. jula. Na Fakultetu tehničkih nauka postoji osam studijskih programa: građevinsko inžinjerstvo, arhitektura, elektrotehnika i računarsko inžinjerstvo, mašinsko inžinjerstvo, rudarsko inžinjerstvo, tehnološko inžinjerstvo, industrijsko inžinjerstvo i inžinjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu. Najveće interesovanje postoji na studijskim programima – arhitektura, elektrotehnika i računarsko inžinjerstvo, kao i inžinjerstvo zaštite životne sredine i zaštite naradu. Sve potrebne informacije kandidati mogu dobiti na telefon studentske službe 028-425-321, ističe Đžudović.
 
Ispred fakulteta zatičemo grupu mladih koji užurbano popunjavaju prijavne listove. Jedan od njih, Đorđe Branković iz Kosovske Mitrovice, zavšio je tehničku školu “Mihajlo Petrović Alas” u Kosovskoj Mitrovici, na obrazovnom profilu građevinski tehničar za visokogradnju.
 
“Upisujem Fakultet tehničkih nauka na studijskom programu građevinsko inžinjerstvo. To sam i učio u srednjoj školi, zavoleo sam građevinu. Jedan od razloga za upis na ovaj fakultet je i činjenica da većina mojih drugova iz odeljenja želi upravo da upiše građevinu.”
 
I na Filozofskom fakultetu  čeka se u redu za predaju dokumenata. Za KoSSev, Sasa Miletić, šef za studentska pitanja na ovom fakultetu – kaže da je na deset studijskih programa u prvom upisnom roku slobodno 167 mesta za studente koji će nastavu pohađati na buđžetu i 163 koji će školarinu morati da sami plaćaju.
 
“Još uvek je rano da se govori o interesovanju za pojedine studijske programe ali je iskustvo pokazalo da je najveće interesovanje za engleski jezik i psihologiju. Oni budu popunjeni već u prvom upisnom roku.  Uspeh iz škole donosi maksimano 40 bodova a broj bodova koji student može da osvoji na prijemnom je 60. Sve je spremno a konačna rang lista biće objavljena 1. jula. Upis onih koji budu stekli pravo na studiranje odvijaće se od 1. do 3. jula.”  
 
Rođake Ivana Radojević i Marija Anđelković iz Klokota – srpske enklave kod Gnjilana – roditelji su dovezli do Kosovske Mitrovice. I jedna i druga, konkurišu na studijski program sociologije.
 
“Obe smo završile srednju ekonomsku školu i jako  želimo da upišemo sociologiju jer nas to zanima. Spremale smo se i nadamo se da ćemo uspeti u tome. Trema postoji, ali se nadam da kada prijemni ispit krene, da će taj osećaj nestati,” kaže Ivana, inače odlična učenica iz Klokota.
 
Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je pre dve nedelje raspisao konkurs za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija školske 2015 – 2016 godine. Sve izgleda spremno za upis novih studenata. Ostaje da se vidi koliki će broj učenika u prvom konkursnom roku uspeti da preskoči potreban prag znanja i upiše željeni fakultet ove godine.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.