Posle mere o karantinu, nov problem za prevoz pacijenata sanitetskim vozilima iz srpskih sredina

FOTO: KoSSev

Nakon što je u subotu stupila na snagu odluka kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, koja se tiče mera sprovođenja u preventivni karantin svakog putnika koji na Kosovo bude ušao preko jednog od 6 prelaza, sa izuzećem vozača teretnih vozila i diplomata, otvorio se novi problem – prebacivanje sanitetskih vozila srpskih zdravstvenih ustanova između KiM-a i centralne Srbije. Od vozača sanitetskih vozila zahteva se da provedu 15 dana u karantinu u Prištini.

I dok sanitetska vozila sa pacijentima iz domova zdravlja i bolnica u srpskom sistemu, mogu da sa Kosova prođu u centralnu Srbiju, iako su prelazi zatvoreni i sa strane koju kontroliše srpska policija, problem nastaje na povratku.

Tako je juče jedno sanitetsko vozilo više sati na Jarinju moralo da čeka pratnju, a umesto u Štrpce, prvo je bilo upućeno u Prištinu u karantin.

Iz pravne službe Doma zdravlja u Štrpcu, Stojan Stanojković, za KoSSev je potvrdio da je tokom vikenda došlo do poteškoća sa prebacivanjem sanitetskog vozila, iz centralne Srbije preko Jarinja za Štrpce. S obzirom na to da nije radio, nije upoznat sa detaljima, ali je kazao da je problem na kraju ipak rešen zahvaljujući angažovanju Kriznog štaba i opštine iz ovog mesta, te da se vozilo vratilo u Štrpce.

„Opština i Krizni štab su se angažovali i to su sredili, ali problem imamo, sada kada je u pitanju sanitet“.

Prema njegovim rečima, najmanje se četiri do pet težih slučajeva tokom nedelje iz Sirinićke župe šalju na dalje lečenje u veće srpske zdravstvene centre, a dodaje, da je broj „lakših“ slučajeva i veći – to su pre svega lekarske kontrole ili određene terapije.

Stanojković kaže i da su sve vreme usmereni na komunikaciju sa kriznim štabom i Kancelarijom za KiM, koji traže rešenja.

U ovoj opštini za sada nema sumnjivih na virus korona, građani se prema njegovim rečima, skoro u potpunosti pridržavaju saveta lekara i epidemioloških službi.

Dom zdravlja u Štrpcu je uveo i posebnu liniju, slobodnu sve vreme, isključivo za one koji imaju pitanje ili prijavu u vezi sa virusom korona: 0290/70-803

„Verujte, građani su zaista svesni problema i postali su savesni, ja i i na svom ličnom primeru, i onih kojih poznajem, vidim, da su se drastično smanjili socijalni kontakti, ljudi su u kućama i vode računa. Razumeju koliko je ozbiljna situacija“, kazao je Stanojković za KoSSev.

Danas se očekuje povratak i sanitetskog vozila iz ove opštine koje prevozi pacijente na dijalizu u Vranje i vraća ih nazad, i neizvesno je kako će proći preko prelaza, odnosno stići u Štrpce, s obzirom na meru kosovskog MUP-a.

Elek: Najteže je zbog pacijenata

Da postoji problem prebacivanja sanitetskih vozila, za KoSSev potvrđuje i zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

„Sanitetska vozila KBC Kosovska Mitrovica nemaju problema kada iz pravca KiM preko prelaza Jarinje ulaze u centralnu Srbiju i tu se poštuje redovna procedura, međutim u povratku, vlasti u Prištini zahtevaju da osoblje ide u karantin 15 dana u Prištinu“, kazao je.

To dodatno otežava rad, s obzirom na ionako teške uslove u kojima bolnice sada rade, istakao je.

Elek dodaje da je ovo posebno teško zbog pacijenata:

„Mi najteže naše pacijente šaljemo u tercijarne ustanove, jer ovde ne možemo da ih lečimo“.

Za ovaj novonastali problem Elek potvrđuje da su se obratili Kancelariji za Kosovo i Metohiju i resornom ministarstvu odnosno ministarstvu zdravlja Republike Srbije, i da očekuju pomoć i rešenje.

Oficir za vezu Pavićević uključen u organizaciju prevoza saniteta i zdravstvenog osoblja

Da je Kancelarija za KiM u rešavanje problema uključena, potvrdio je KoSSevu i neimenovani izvor blizak ovom vladinom telu.

Na tome radi oficir za vezu, Dejan Pavićević, kao i na organizaciji dolaska i prolaska medicinskog osoblja sa KiM – iz centralne Srbije, koji rade u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu.

Naš izvor je potvrdio i da krizni štabovi za vanredne situacije u svim sredinama nastanjenim većinski Srbima, rade bukvalno 24 sata, i da su na stalnoj vezi sa centralnim kriznim štabom za vanredne situacije Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Odvođenje u karantin

Još jedan od problema trenutno predstavlja i nepripremljenost građana srpske nacionalnosti za odvođenje u Prištinu u dvonedeljni karantin. Od kada se započelo sa primenom najnovije odluke kosovskog MUP-a, našem portalu se javilo više građana i izvora koji su svedočili o ovakvim slučajevima, navodeći da su to pre svega stresne situacije i za one koje odvode, kao i za njihove porodice, te da pojedinci i porodice nisu bili pripremljeni ili na „adekvatan način“ obavešteni o novoj meri.

Isti izvor blizak Kancelariji za KiM potvrdio je da postoji određen broj građana koji su u karantinu u Prištini, ipak, tačan broj nije utvrđen. Podaci se prikupljaju još uvek, s obzirom na to da Priština srpske organe o tome ne obaveštava.

Naš izvor međutim, kaže, da su građani bili upoznati sa ovom merom, uključujući i to da je MUP na prelazima sa srpske strane putnicima saopštavao ovu informaciju.

„Pored toga, ko god je pozivao Kancelariju za KiM, dobijao je tu informaciju“, kazao je ovaj izvor.

Podsetimo, odmah po primeni mere o karantinu, izvor blizak kosovskom MUP-u je objasnio zašto se uvodi mera preventivnog obaveznog karantina od dve nedelje za sve one koji ulaze na Kosovo:

„Odluka se primenjuje na svim graničnim prelazima, za sve one koji uđu na teritoriju Kosova, osim grupa koje sam naveo kao izuzetak, i ona nema nikakve veze sa nacionalnošću, polom, ili bilo čim drugim. Štitimo zdravlje svih građana Kosova, štitimo tako i zdravlje građana u Zubinom Potoku ili bilo gde drugo. Jednostavno, svaka država uvodi mere sa kojima sada se štiti stanovništvo“.

Za sada je to studentski dom u Prištini, ali ovaj izvor je kazao i da to nije konačna odluka, uključujući i sam karantin, da se takođe može odrediti i drugo mesto, te da se odluke donose na osnovu neprestane analize i procene situacije u ovim vanrednim okolnostima.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.