Kosovski MUP potvrdio: Karantin 15 dana za svaki ulazak na Kosovo, izuzetak vozači kamiona i diplomate

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je na svom veb sajtu da danas zvanično stupa na snagu mera sprovođenja u preventivni karantin svakog putnika koji na Kosovo bude ušao preko jednog od 6 prelaza. Iz mere su izuzeti vozači teretnih vozila koji prevoze robu, a kako je za KoSSev večeras potvrdio izvor blizak kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova, izuzetak od karantina odnosiće se i na diplomate. Isti izvor kazao je da ova odluka nije definitivna, da je takođe moguće da bude i drugih mesta prilagođenih za karantin, te da sve zavisi od vladine procene situacije u borbi protiv pandemije koronavirusa koju vlada u Prištini neprestano nadgleda.

Kako je dežurni policijski službenik preneo grupi putnika juče pre podne na Jarinju, pri nameri da pređu ovaj prelaz, sada je i zvanično potvrđeno. Pri ulasku na Kosovo, osim medicinskog pregleda, mera samoizolacije od 15 dana više ne važi.

Sva lica će od danas biti upućivana u karantin. Za sada je jedini pripremljen preventivni karantin za putnike koji ulaze na Kosovo prištinski studentski centar, koji je ispražnjen od studenata i pripremljen za one koji budu dolazili na Kosovo. Svakako je do sada najveći broj Albanaca iz dijaspore. Nedavno je više od njih 800 najavilo svoj dolazak ovih dana.

Šta piše u odluci:
1. „Sva lica koja uđu u Republiku Kosovo preko graničnih prelaza, nakon što budu podvrgnuta lekarskom pregledu, biće poslata u određen karantin utvrđen odlukom Vlade“.
2. „Iz predviđenog u stavu 1 ove odluke, izuzimaju se domaći i strani vozači teretnih vozila za koje se nakon lekarskog pregleda utvrdi da nema sumnje u COVID-19, i koji budu postupali u skladu sa uputstvom br. 107, od 16.03.2020, ministra unutrašnjih poslova i javne uprave“.
3. „Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi stav 2 iz Odluke br. 01/13, od 18. marta 2020. Vlade Republike Kosovo“.
Odluka stupa na snagu odmah nakon potpisivanja.
Sve mere u cilju zaštite stanovništva

U razgovoru za KoSSev večeras, izvor blizak Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, potvrdio je još jednom ovu odluku, naglašavajući da će se ona primenjivati na svih šest, kako je rekao, graničnih prelaza, za sve one koju uđu na Kosovo, a da će se iz odluke izuzeti diplomate i vozači teretnih vozila koji prevoze robu.

Na naše pitanje da potvrdi da li će se odluka primenjivati i na prelaze Jarinje i Brnjak, naš izvor je kazao:

„Odluka se primenjuje na svim graničnim prelazima, za sve one koji uđu na teritoriju Kosova, osim grupa koje sam naveo kao izuzetak, i ona nema nikakve veze sa nacionalnošću, polom, ili bilo čim drugim. Štitimo zdravlje svih građana Kosova, štitimo tako i zdravlje građana u Zubinom Potoku ili bilo gde drugo. Jednostavno, svaka država uvodi mere sa kojima sada se štiti stanovništvo“.

Isti izvor je naglasio da ovo više nije mera samoizolacije koja je do sada postojala, već preventivni karantin, za sada je to studentski dom u Prištini koji je određen kao mesto na kojem će oni koji budu ulazili na Kosovo, provesti 15 dana, ali je naglasio da odluka nije definitivna, uključujući i samo mesto, jer se situacija prati iz časa u čas.

„To više nije samoizolacija, već karantin, ali to nije definitivna odluka. Mi procenjujemo buduće korake i pratimo svaki ulazak na Kosovo“, kazao je za KoSSev.

Objasnio je da će se po prelasku izvršiti lekarski pregled, nakon čega će predstavnici službi, institucija, koji budu zaduženi za to, te putnike sprovesti u karantin koji za to bude određen.

A u vezi sa ovom temom oglasilo se Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu. Šta su oni poručili i šta je KoSSev naveo čitajte u:
UNS: Novinari na Кosovu da profesionalno izveštavaju o COVID-19, odgovor KoSSeva
 Putnicima na Jarinju rečeno da će pri ulasku na Kosovo morati u Prištinu u karantin?


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.