Mediji: Delegacija Srbije napustila konferenciju u BiH zbog obraćanja poslanika iz PR; Redžaj: Predstavnici BG nam gasili mikrofone

Delegacija Srbije napustila konferenciju u BiH Poslanik Samoopredeljenja Arber Redžaj (Arber Rexhaj) u Sarajevu u Bosni i Hercegovini na zasedanju predstavnika Komisije za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope
FOTO: Poslanik Samoopredeljenja Arber Redžaj (Arber Rexhaj)

Mediji: Delegacija Srbije napustila konferenciju u BiH zbog obraćanja poslanika iz PR; Redžaj: Predstavnici BG nam gasili mikrofone…

U Sarajevu od danas zasedaju predstavnici Komisije za odbranu i bezbednost parlamenata jugoistočne Evrope. Prema navodima medija u Beogradu – delegacija Srbije je navodno napustila konferenciju zbog obraćanja poslanika sa Kosova. Sa druge strane, iz Prištine poručuju da su predstavnici Srbije navodno udarali pesnicama po stolu i gasili mikrofone u pokušaju da ih spreče da govore.

Poslanik Samoopredeljenja Arber Redžaj (Arber Rexhaj), oglasio se danas na Fejsbuku navodeći da se prištinska delegacija suočila sa „srpskim huliganizmom“ na godišnjem sastanku predstavnika parlamentarnih komisija za odbranu jugoistočne Evrope u Bosni i Hercegovini.

„Srbija je ponovo pokušala da prekine naše govore udaranjem pesnicama po stolu, gaseći nam mikrofone, kao pravi uličari. Ipak nisu uspeli i nikada neće moći“, naveo je.

Redžaj je dodao da je na ovom događaju učestvovao zajedno sa poslanikom Erdžanom Galjušijem (Erxhan Galushi), te da je „otvoreno rekao da je Kosovo međunarodno priznata država, potvrđena od strane Međunarodnog suda pravde“.

„Takođe, napad na Banjsku na Kosovu dokazuje da se Srbija nije promenila, ista je kao Miloševićeva“, dodao je Redžaj.

Sa druge strane, zahvalio se poslanicima Albanije i Hrvatske koji su se, dodao je, „suočili sa njima, jasno stajući na našu stranu“.

Delegacija Srbije napustila konferenciju u Sarajevu zbog izjave hrvatskog poslanika i obraćanja predstavnika Kosova

I dok se Redžaj zahvaljuje Hrvatskoj, prema navodima agencije Tanjug, srpska delegacija je napustila ovu konferenciju upravo zbog izjave hrvatskog poslanika, ali i obraćanja predstavnika Kosova.

Delegacija Srbije i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH, Radovan Kovačević, napustili su danas godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata jugoistočne Evrope nakon što je poslanik hrvatskog Sabora, govoreći o Savetu Evrope (SE), rekao da će Priština biti primljena u SE što je delegacija Srbije doživela kao direktnu provokaciju, izveštava Tanjug.

Pozivajući se na pisanje agencije Srna, ovaj medij dalje navodi da je kao provokacija doživljeno i to što je predstavnicima Kosova „neovlašćeno“ dozvoljeno obraćanje o temi bezbednost iako prema Rezoluciji 1244 nemaju pravo da imaju bilo kakav odbrambeni sektor niti da o tome govore.

Ovaj medij dalje navodi da je srpska delegacija uložila prigovor, a da je isti podržao i Kovačević u ime Republike Srpske, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasedanje je nastavljeno o drugoj temi.

Reč je o dvodnevnom sastanku predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za bezbednosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Direktor Regionalnog centra za bezbednosnu saradnju „Ravijak“ Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti reči o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i bezbednost, o ulozi parlamenata u tom procesu, kao i o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura, preneo je Tanjug.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.