Poručnici i majori MUP-a u policiji Kosova

Izvor: Koha ditore/Gazeta express (tekst je preveden sa Albanskog, izvinjavamo se za moguće greške u prevodu)
 
U okviru regrutovanja stotine pripadnika policije Srbije, poznatije kao MUP, u Policiju Kosova, u okviru 270 članova MUP-a koji su prema Briselskom sporazumu predviđeni da se integrišu u Kosovsku policiju, 6 njih je dobilo čin majora, a 18 čin poručnika. 
 
Ivan Aksentijević je nedavno promenio uniformu. Službeno, on više nije policajac Srbije nego policajac Kosova. Nosi čin majora i zamenik je komandira jedne od policijskih stanica na Severu Kosova.
 
Ovaj visok čin mu je omogućio sporazum između Kosova i Srbije u Briselu. Ali, ukoliko bi pratio procedure napredovanja u službi, kao njegove kolege, onda bi njemu trebale godine rada i ulaganja u karijeru.
 
Sporazumom su srpskim policajcima dati visoki činovi, bez ispunjenja bilo kakve procedure napredovanja koja je propisana Zakonom o policiji Kosova. Sporazum im je omogućio da zauzmu mesto i visok čin u policiji jedne zemlje, koju, radeći za interese države Srbije, 15 godina nisu priznavali kao svoju.
 
Policijski zvaničnici su objasnili da prema sporazumu pripadnicima MUP-a ne mogu da se daju činovi veći od majora. 
 
"Oni koji su imali čin pukovnika u srpskoj policiji nisu mogli da dobiju u kosovskoj policiji veći čin od čina majora. Oni koji su bili kapetani imaju čin poručnika. U međuvremenu oni koji su imali čin majora ostali su ispod čina kapetana," objasnio je jedan zvaničnik policije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.