Ponovo gori deponija kod „Remonta“

Foto: KoSSev

Građani Kosovske Mitrovice jutros su se probudili sa mirisom gareži u vazduhu, a iz mnogih delova grada vidljiv je i gust dim. Uzrok – po drugi put u četiri meseca gori deponija na Severu Kosova. Ovoga puta, ponovo se radi o deponiji u severnom delu Kosovske Mitrovice. Kako je za KoSSev potvrdio komandir vatrogasne stanice, Ranko Ristović, vatrogasci su na terenu i rade na suzbijanju požara.

„Gori deponija, intervencija je u toku. Jedna ekipa vatrogasne jedinice i radnici Standarda rade na tome. Velika je površina i gledamo što pre to da rešimo“, rekao je Ristović za KoSSev.

Kako nezvanično saznajemo, deponija je počela da gori jutros oko dva  sata posle ponoći.

Ova deponija gorela je i u aprilu, dok je sredinom juna zapaljena i deponija između Zvečana i Žitkovca.

Najčešći uzrok požara na ovim deponijama je ljudski faktor.

Kada je poslednji put gorela deponija kod remonta, oglasili su se iz GI „SDP“, ovu deponiju nazvali su ilegalnom, a gradske vlasti pozvali da otpad počnu da odlažu na legalnoj deponiji.

Napominju da se „na toj nelegalnoj deponiji odlažu sve vrste smeća, medicinski otpad, razne vrste hemikalija, te postoji mogućnost ostavljanja posledica po zdravlje dece i odraslih“.

O opasnosti ovakvih paljevina po zdravlje ljudi, životinja, ali životne okoline, upozoravala je i profesorka inženjerstva zaštite životne sredine, Jelena Đokić.

„Sagorevanje komunalnog otpada je opasno, osim što sadrži oko 55% organskog materijala koji može da gori, sadrži i još oko 13 % plastike, otpadni nameštaj, kartone, hartije korišćene u štampi a u boji za štampu su sadržani oksidi metala, kao i inertne materijale kao što je građevinski materijal, staklo“, opisala je Đokić tada sastav ove nesanitarne deponije.

Ilegalne deponije raširen su problem širom Kosova.

 

Povezani članci:

Gori deponija u Kosovskoj Mitrovici, vatrogasne ekipe od ranih jutarnjih časova na terenu

Apel Građanske inicijative „SDP“: „Da se ukloni nelegalna deponija“

Problem divljih deponija u Lozištu, kod Banjske

Ljudi bacaju Ibar nosi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.