Problem divljih deponija u Lozištu, kod Banjske

Divlja deponija u Lozištu
Divlja deponija u Lozištu

Piše: Stefan Nedeljković

Selo Lozište se nalazi u opštini Zvečan i od samog naselja je udaljeno 12 kilometara. Broji oko 12 kuća, a u centru sela se nalazi i železnička stanica Banjska, koja je jedna od veza sa centralnom Srbijom. Iako žive u 21. veku, meštani Lozišta kao da žive u srednjem veku. Ono što nam predstavlja najveći problem je problem divljih deponija, pored Ibra, kojih u našem selu ima na svakom koraku.

Deponija u Lozištu

Pokušavali smo da ovaj problem rešimo na razne načine. Obraćali smo se više puta lokalnoj samoupravi, ali ona do sada nije reagovala.

Sumnjam da smeće najćešće bacaju neki od meštana Joševika, naročito otkako je deponija, koja se nalazila samo nekoliko stotina metara odatle, posle nekoliko godina, zatvorena.

Iako je seoski put ruglo sela, koji je nekoliko puta asfaltiran samo na papiru, ali ne i stvarno, ipak nije u redu da se zatrpava svakakvim otpadom. Tim putem svakodnevno prolaze deca na svom putu za školu.

Deponija u Lozištu

Pored svakakvog smeća, bacaju se i štenad pasa, a najčešće i napušteni psi. Otuda se u selu svakodnevno pojavljuju čopori pasa lutalica, koji ugrožavaju decu i odrasle. Često se desi da deca ne smeju pešice da se vrate do svoje kuće iz škole.

Takođe, leševi uginulih životinja nisu ništa novo. Postavlja se pitanje kakve zarazne bolesti mogu da budu izazvane ovim, i kada.

Leti se dešava da ove divlje deponije budu zapaljene, što pored zagađenja vazduha može da ugrozi i zdravlje meštana.

Iako je selo Lozište mnogo manje od obližnje Banjske, ima najveći natalitet u ovoj mesnoj zajednici. Zato je neophodno da se što pre preduzmu sve neophodne mere kako bi se zaštitilo zdravlje meštana, pogotovo dece. Apelujemo na to da se što hitnije ovaj problem reši!

(Potpisnik teksta je meštanin Lozišta)

Deponija u LozištuDeponija u LozištuNaglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.