Ponoš: Za Srbe i Albance važnija je pojava Abazovića, nego sporazum i Tramp

Foto: N1

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je za razbijanje uzajamnih predrasuda i bolje odnose Srba i Albanaca mnogo značajnija politička pojava Dritana Abazovića, nego svi kontakti i potpisivanja sporazuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Avdulahom Hotijem, Donaldom Trampom, Ričardom Grenelom, Muhamedom Dahlanom ili šeikom Bin Zajedom.

Ponoš je u intervjuu listu Danas ocenio da je u dokumentu nedavno potpisanom u Beloj kući „najštetnije Vučićevo kumovanje na priznavanju kosovske državnosti od strane Izraela“.

„Taj gest učinio je nemerljivu štetu našoj poziciji oko rešavanja kosovskog problema“, kazao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je štetno i to što se Srbija obavezala na jednogodišnji moratorijum u kampanji za otpriznavanje Kosova i „trajno odustajanje od diplomatske borbe protiv bilateralnih priznanja kosovske državnosti i članstva u međunarodnim organizacijama“.

„(Ta tačka) proizvešće trajne i nepopravljive posledice. Sva režimska pravdanja su samo anestezija za njihovo glasačko telo i vređanje inteligencije većine građana Srbije, bez obzira kako gledali na kosovski problem“, rekao je Ponoš.

On je dodao da je ceo bliskoistični segment sporazuma ilustracija „svođenja Srbije na samo još jedan od emirata UAE“, ovog puta „ne samo u poslovnom nego i u političkom smislu“.

Dodao je da su bliskoistočni problemi „stariji od pisane reči“, da kompleksnost srpsko-albanskih odnosa nije biblijskih razmera, ali da je vreme pokazalo da nije jednostavna za rešavanje.

„Predsedništvo Narodne stranke jee donelo odluku da pripreme za oslobađanje Beograda na izborima 2022. poveri potpredsedniku stranke, generalu Zdravku Ponošu. Ne bih bio u cipelama onih na suprotnoj strani“, tvitovao je sinoć Vuk Jeremić, lider te stranke.

„Ne verujem u naivnost tvorca vašingtonskog papira da je imao nameru da ta dva mrtva čvora raspetlja tako što će ih upetljati u treći zajednički, a celu stvar podvesti pod kategoriju ekonomske normalizacije odnosa Beograd i Prištine“, rekao je Ponoš.

On je naveo da Priština ima razloga da bude zadovoljna bliskoistočnim delom sporazuma, kao i Izrael i izborni štab predsednika SAD Trampa. “

Vašingtonsko prelo je Vučićeva donacija Trampovoj izbornoj kampanji, ali to ne znači da papir koji je iz njega proistekao nema potencijal da proizvede dugoročne posledice. To nije rezultat bilo čijeg strateškog promišljanja nego Vučićevog nepromišljanja“, rekao je potpredsednik Narodne stranke.

Ponoš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da je otkazivanje učešća pripadnika Vojske Srbije na vežbi u Belorusiji „okasnela odluka sa ponižavajućim obrazloženjem“ koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio „u vidu tužbalice“, i dodao da će verovatno biti zakomplikovana isporuka modernizovanih aviona MIG-29 iz Belorusije.

„Značajnije pitanje je kako će Rusija čitati ne samo ovaj gest nego i odredbu vašingtonskog papira koji se odnosi na energetsku diverzifikaciju, a posebno činjenicu da je tim papirom Srbija širom otvorila vrata međunarodnoj afirmaciji kosovske državnosti“, rekao je Ponoš.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.