Policajac pod istragom zbog ranjavanja osumnjičenog za ubistvo u Uroševcu

Ilustracija kosovska policija
Foto: KoSSev, Ilustracija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Glavnoosumnjičenog Ć. J. (Q. J.) za ubistvo 30-godišnjeg G. H, kritičnog dana ranio je policajac u civilu. Protiv ovog drugog se vodi istraga za krivična dela „Zlostavljanje u vršenju službene dužnosti ili javnih ovlašćenja” i „Teške telesne povrede”, prenosi Gazeta Express.

Vest je za Gazeta Express potvrdilo Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u pisanom odgovoru, u kom se navodi da je policajca ispitao Policijski inspektorat Kosova (PIK).

„Obaveštavamo vas da je policijski službenik, po ovlašćenju tužioca, pod istragom PIK-a zbog sumnje da je počinio krivična dela ‘Zlostavljanje u vršenju službene dužnosti ili javnih ovlašćenja’ i ‘Teška telesna povreda’. Suspendovanje policijskog službenika izvršili su nadležni organi Kosovske policije na preporuku PIK-a, dok je isti ispitan od strane PIK-a“, navodi se u odgovoru Tužilaštva u Uroševcu upućenom ovom mediju.

Nekoliko dana nakon tragičnog događaja u Uroševcu, PIK je saopštio da je u vezi sa upotrebom oružja od strane policajca preduzeto nekoliko istražnih radnji. Među njima je bila i suspenzija policajca na 72 sata, ali je ova mera skoro odmah prekinuta.

Povodom ukidanja ove mere, PIK je za Gazeta Express saopštio da je nakon određivanja suspenzije na 72 sata i provere snimka kamere, odlučio da ne preporuči produženje suspenzije.

„U vezi sa predmetnim slučajem istražitelj PIK-a je prvobitno ocenio da se policajcu preporuči suspenzija na 72 sata dok se ne razjasne okolnosti slučaja. Međutim, nakon provere snimka sa kamere, PIK je odlučio da ne preporuči produženje suspenzije, dok će slučaj biti istražen u redovnom postupku po ovlašćenjima Tužilaštva“, navodi se u odgovoru PIK-a za Gazeta Express.

PIK je naveo da su nakon obaveštenja o slučaju ubistva i ranjavanja u subotu u Uroševcu, na lice mesta izašli istražitelji, gde su identifikovane sigurnosne kamere koje su mogle da pokriju mesto gde se incident dogodio.

Osnovni sud u Uroševcu odredio je pritvor od 30 dana Ć. J, kao glavnoosumnjičenom za ubistvo 30-godišnjeg G. H. Prema rečima bivše odbrane Ć. J, advokata Kastriota Zenunija, ročište za pritvor je održano u Univerzitetskom kliničkom centru, gde se osumnjičeni nalazi na lečenju.

Advokat Zenuni je rekao da je osumnjičeni mogao da odgovori samo sa „da“ ili „ne“.

„Prema rečima lekara, mogao je da odgovori samo sa da ili ne. Nisu ga dugo ispitivali. Rasprava je održana u zgradi bolnice“, rekao je advokat Zenuni u nedelju za Gazetu Express.

On je dodao da Ć. J. ima povrede uglavnom u predelu vilice.

Ć. J, koji je u javnosti poznat kao brat repera Bute, nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo „teško ubistvo”.

U obaveštenju Osnovnog suda u Uroševcu o određivanju pritvora Ć. J, sudija za prethodni postupak je ocenio da „postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 28. maja 2022. godine u Uroševcu, sa namerom i prethodnom pripremom, lišio života sada pokojnika”. Sudija je to ocenio i na način da je ugrozio živote drugih lica.

Ć. J. je osumnjičen da je sedam puta pucao u pravcu G. H.

„Posle održanog saslušanja i analize spisa predmeta, sudija za prethodni postupak Odeljenja za teška krivična dela, ocenio je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 28. 05. 2022. godine u Uroševcu, sa umišljajem i prethodnom pripremom, lišio života sada pokojnog G. H, na način koji ugrožava i živote drugih lica, u kom slučaju je, nakon prethodnog spora sa sada pokojnim, pucao u njega sedam puta iz vatrenog oružja, pri čemu je usled zadobijenih rana G. H. preminuo“, navodi se u saopštenju Suda.

Povezane vesti

Paljenje automobila repera Bute motiv jučerašnjeg ubistva u Uroševcu (tužilaštvo)

Pucnjava u Uroševcu, jedna osoba ubijena; Osumnjičeni pronađen sa pištoljem u ruci, policajac ga ranioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.