SO S.Mitrovica: Usvojena odluka o eksproprijaciji dva lokala u ulici Kralja Petra I

FOTO: KoSSev

Na šestoj po redu sednici skupštine Opštine Severna Mitrovica koja je održana danas, jednoglasno je usvojena odluka o pokretanju eksproprijacije dva lokala, koja se nalaze na teritoriji ove opštine. Osim toga, izabran je novi član Odbora za albansku zajednicu, a odbornicima su takođe predstavljeni i tromesečni izveštaji o radu opštine, odnosno gradonačelnika. 

Sednica je započeta minutom ćutanja u čast nedavno preminulog, Radovana Tanića, direktora Tehničke škole „Mihajlo Petrović Alas“ u Kosovskoj Mitrovici i ujedno opštinskog odbornika.

Odbornicima su potom predstavljeni finansijski izveštaj, izveštaj o radu opštine Severna Mitrovica i radu gradonačelnika Milana Radojevića, koji je referisala njegova zamenica, Adrijana Hodžić.

U prva tri meseca u 2022. godini, opština Severna Mitrovica primila je 2,760 zahteva, od kojih je rešila 2,657.

Kada je u pitanju Odeljenje koje se bavi registracijom firmi za sve četiri opštine na Severu, za prva tri meseca ove godine, kako je navela Hodžić,  ta kancelarija imala je 44 intervencija.

Direkciji za lokalne zajednice, povratak i odnose sa javnošću, u istom periodu podneto je ukupno sedam zahteva i to četiri za renoviranje kuća i tri za renoviranje stanova.

Sa druge strane, Direkciji za urbanizam, katastar i geodeziju pri ovoj opštini, u prva tri meseca, u sklopu urbanizma nije primljen nijedan zahtev.

Međutim, ukupno 330 zahteva primljeno je u sklopu katastra i geodezije, od kojih je direkcija obradila 249, navela je zamenica gradonačelnika.

Kako je dalje objasnila, kada je u pitanju Direkcija za javne usluge i infrastrukturne projekte, u prva tri meseca započete su procedure za tri projekta:

„Reparaciju i opremanje teretane na otvorenom u multietničkom naselju Mikronaselje, izgradnju sale za kulturne aktivnosti u osnovnoj školi Branko Radičević i projekat za renoviranje škole Azis Sulejmani, koja se nalazi takođe u Mikronaselju“.

Takođe, Direkcija za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, prema njenim rečima, nastavila je saradnju sa rukovodiocima svih obrazovnih institucija kako bi se utvrdile potrebe škola.

„Obrađeni su zahtevi rukovodioca predškolskih ustanova, kao i nadležnih za osnovne škole. Opština Severna Mitrovica je pomogla i srednjoj Ekonomskoj školi, u sklopu novog smera koji ta škola sada ima – kuvarski smer“, kazala je Hodžić.

Saradnja je nastavljena i sa rukovodiocima zdravstvenih institucija, a u sklopu Direkcije za zdravstvo i socijalno osiguranje.

Hodžić je potom predstavila finansijski izveštaj za prva tri meseca ove godine.

U ovom periodu opština Severna Mitrovica je potrošila 721.306,24 evra, od čega je naviše utrošeno na kategoriju plata i dnevnica – 664.657, kao i na robe i usluge – 54.417,79 evra.

U kategoriji roba i usluga, bilo je potrebno angažovanje druge firme za tehničke usluge u sklopu infrastrukture, objašnjava ona.

Radi se o pripremi implementacije projekta putne infrastrukture u ulici Vlade Ćetkovića i Nemanjinoj.

Rashodi unutar opštine u periodu januar – mart iznosili su 906,45 evra, a za subvencije i transfere opština je utrošila 1.325 evra.

U sklopu subvencija, kako je dodala Hodžić, opština Severna Mitrovica podržala je manjinsku romsku zajednicu u opštini tokom obeležavanja njihovog praznika – Dana Roma.

Kada su u pitanju prihodi opštine, koje ostvaruje kroz administraciju i usluge za građane, u prva tri meseca oni su iznosili 12.261 evro.

Usvojena odluka o eksproprijaciji dva lokala u ulici Kralja Petra I

Hodžić je potom odbornicima predstavila i plan ove lokalne samouprave kada je u pitanju pokretanje postupka eksproprijacije i utvrđivanje javnog interesa za lokale i objekte privremenog karaktera.

Hodžić se osvrnula na pokretanje procesa prodaje društvene svojine od strane Agencije za privatizaciju, u koju, kako je kazala, spadaju i objekti na teritoriji opštine Severna Mitrovica.

Opština je, navodi ona, napravila analizu objekata i pažnju usmerila na dva, za koje se smatra da su od javnog značaja za opštinu.

U pitanju je lokal „Planika Kranj“ u ulici Kralja Petra 1, površine 76,66 kvadratnih metara i privremeni objekat „Trepča hoteli“, takođe u ulici Kralja Petra 1, površine 19,70 metara kvadratnih metara.

Hodžić je potom iznela predlog da se proces, u vezi sa ovim objektima, eksproprijacije započne, što su odbornici podržali jednoglasnim „Za“.

Procenu nepokretnosti, kako je dodala, utvrdiće nadležna kancelarija pri kosovskom ministarstvu finansija. Takođe, opština je ove objekte proglasila objektima od javnog interesa.

„Tiče se stvaranja interesa da se građanima, odnosno licima sa posebnim potrebama, kao i žrtvama porodičnog nasilja, približe informacije i dostupnost svih mogućnosti usluga i ostvarivanja prava od strane lokalne samouprave Severna Mitrovica. U navedenim prostorijama biće postavljeno nadležno osoblje, za što lakši pristup i zahteve“, rekla je zamenica gradonačelnika, govoreći o lokalu „Planika Kranj“

Imenovan član Odbora za albanske zajednice

Na današnjoj sednici ujedno je imenovan, odnosno, izglasan novi član Odbora za albanske zajednice, Gani Hiseni.

Odbornici su ujedno podržali da se novac iz prethodne godine u iznosu od 10.299 evra koji je bio namenjen za javnu infrastrukturu i kapitalni rashod za renoviranje objekata socijalno ugroženih vlasnika, prebaci u kategoriju subvencija za 2022, a u skladu sa novim administrativnim upustvom, odnosno preporukom kosovskog ministarstva finansija.

Danas je ujedno potvrđeno da će Opština Severna Mitrovica u narednom periodu takođe pokrenuti potrebne procedure i dokumentaciju poslati opštinskoj i centralnoj izbornoj komisiji, kako bi se postavio novi odbornik iz Srpske liste, a na mesto preminulog Radovana Tanića.

FOTO: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.