BLOG 659. dan epidemije: Dr Šekler – Posle praznika očekuje se skok novozaraženih

Milanko Šekler
Foto: Printscreen, RTS

U Srbiji se posle praznika može očekivati drastičan porast broja novozaraženih virusom korona, pre svega, delta sojem koji je još uvek dominantniji od omikron varijante, kazao je virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler. A u slučaju da omikron postane dominantan – doći će do velikog broja zaraženih. „Možda neće biti veliki procenat hospitalizovanih kao ranije, ali u odnosu na porast broja zaraženih i to će biti dovoljno da napuni ceo sistem, a toga se bojim“, rekao je Šekler.

Povodom navoda da bi omikron mogao da bude poslednji soj virusa, te da bi to značilo i kraj pandemije, Šekler kaže da se to ne može reći, jer je još uvek prisutan delta soj. „Bilo je zamena nekoliko virusa, ali to je trajalo mesecima. Ovde imamo deltu koja je jako prenosiva, a omikron još više, ali ne možemo da kažemo da se više neće pojaviti nijedna varijanta i da je sa ovim kraj“, kazao je Šekler.

Otkriven novi soj koronavirusa

Naučnici su zabrinuti zbog pojave nove varijante koronavirusa u južnoj Francuskoj. Do otkrića su došli nakon što je 12 pacijenata u istoj regiji bilo pozitivno, a njihovi testovi su pokazali „netipičnu kombinaciju“, piše britanski Express, a prenose beogradski mediji.

Stručnjaci sumnjaju da je slučaj možda došao iz Kameruna, jer je prva zaražena osoba stigla sa putovanja iz te zemlje.

Stručnjaci su kazali kako su identifikovali „46 mutacija“ u ovoj varijanti, koja je dobila naziv B.1.640.2, prenosi hrvatski Net.

Njegovu prisutnost prvi su otkrili stručnjaci „IHU Mediterranee Infection“ u Marselju.

Ono što varijantu čini opasnijom je njena sposobnost razmnožavanja zbog broja mutacija koje ima u odnosu na izvorni virus. Ostaje da se vidi u koju kategoriju će ova nova varijanta upasti.

FDA: Odobrena buster doza za decu od 12 do 15 godina (Tanjug/Nova.rs)

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) danas je dala odobrenje za upotrebu buster doze za decu od 12 do 15 godina, s obzirom na to da se omikron soj širi brže među mlađom populacijom, preneo je „NBC njuz“. Za decu od 12 godina agencija je smanjila period između druge i buster doze sa šest na pet meseci, na osnovu izraelskih istraživanja, prenosi Nova.rs.

Prema podacima ove američke medijske kuće, danas bi mogao da padne negativan rekord na pedijatrijskim kovid odeljenjima po broju hospitalizovane dece, što ukazuje da bi trebalo brže vakcinisati decu busterom, dodaje se.

FDA je takođe smanjila period između druge i buster doze sa šest na pet meseci, na osnovu izraelskih istraživanja, a to važi i za decu od 12 godina.

Studija iz Izraela, u koju je bilo uključeno 6.300 dece između 12 i 15 godina, pokazala je da buster doza može da zaštiti decu bolje kada se da posle pet meseci, nego šest.

„Sa trenutnim talasom omikrona, ključno je da nastavimo da povlačimo efikasne poteze koji štite živote, kao što je vakcinacija, nošenje maski i socijalno dostanciranje“, rekla je vršilac dužnosti direktora FDA Dženet Vudkok.

Srbija: 2,765 novoobolelih, preminulo 27 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 27 osoba. Zvanično je potvrđeno 2,765 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 87 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 2,142.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: 38 novoobolelih, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 3,711, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz: Prištine – 9, Suve Reke, Prizrena i Istoka po 3, Gnjilana, Uroševca po 2, Đakovice, Kosova Polja, Peći, Mališeva, Vučitrna, Orahovca i Južne Mitrovice po 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Načelnik VMA: U kovid bolnici na Karaburmi 67 pacijenata

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević izjavio je da je u kovid bolnicu na Karaburmi smešteno 67 bolesnika, osam je na intenzivnoj nezi, a jedan pacijent je intubiran.

„Imamo slobodnih mesta, nadam se da neće trebati, prateći šta se dešava u svetu, novi soj omikron ne bi trebalo da daje veći broj hospitalizacija“, rekao je Vukosavljević za RTS, dodavši da je manje hospitalizovanih nego pre mesec dana, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, u hitnoj pomoći beleži se blagi porast broja onih sa pozitivnim nalazom već sledećeg dana.

„Pacijenti su došli sa blagim stomačnim tegobama, sa gušoboljom, ali je urađen PCR test i otkriveno da su pozitivni na kovid“, objasnio je Vukosavljević.

On je naveo da je ta ustanova bila dežurna tokom novogodišnje noći, koja je protekla relativno mirno.

Obavljena su 194 pregleda u centru hitne pomoći, četiri hitne operacije – reč je o ubodnim ranama hladnim oružjem, za razliku od prethodnih godina, kada su dominirale povrede izazvane petardama i drugim pirotehničkim sredstvima, rekao je Vukosavljević.

Na Kosovu se 35 pacijenata leči od koronavirusa

35 pacijenata leči se u Kosovskim službama kliničko-univerzitetskih bolnica, od kojih su 5 zaraženi koronavirusom, a 30 drugih se nalazi na post kovid oporavku.

Kako se navodi u saopštenju, 6 pacijenata se nalazi na kiseoničkoj terapiji, dok je jedan pacijent je na intenzivnoj nezi, prenosi Koha.

U Evropi preko 100 miliona slučajeva koronavirusa

Evropa ima više od 100 miliona ljudi zaraženih koronavirusom u svojim zemljama, uključujući i Rusiju i Azerbejdžan.

To pokazuje studija agencije AFP prema kojoj je deset zemalja sa najvećom incidencom obolelih u svetu na 100.000 stanovnika sve u Evropi, počev od Danske (2,045), Kipra (1,969) i Irske (1,964).

100 miliona slučajeva koji pripadaju evropskim zemljama predstavljaju više od trećine slučajeva otkrivenih u svetu od početka pandemije. U ovoj situaciji, mnoge države stalno pooštravaju svoja pravila, ne isključujući izolaciju, prenose Zeri.

Za ulazak na Kosovo od danas potrebne dve doze vakcine protiv kovida

Za ulazak na Kosovo od danas je potrebno da svaki građanin poseduje potvrdu o imunizaciji sa dve doze vakcine protiv kovida.

Kosovska vlada uvela je još 6. decembra novi set mera u borbi protiv koronavirusa.

Novim merama naloženo je da je sve do 3. januara ulazak moguć uz dokaz o vakcinaciji sa dve doze, ili sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati, ali uz potvrdu o jednoj dozi vakcine – ne starijoj od četiri nedelje, ili – potvrdom o jednoj dozi vakcine zajedno sa dokazom da je osoba preležala kovid 19 (pozitivni PCR test ne raniji od 21 dana i ne stariji od 180 dana).

Opširnije u posebnoj vesti.

Indija počela da vakciniše mlade od 15 do 18 godina

I – Indija je danas počela da vakciniše mlade uzrasta od 15 do 18 godina protiv korona virusa, u nastojanju da, usred straha od omikron soja, proširi vakcinaciju.

Indijske vlasti su danas prijavile 33.750 novih slučajeva kovida-19 i 123 smrtna slučaja, dok je ukupan broj omikron slučajeva dostigao 1.700, saopštilo je indijsko ministarstvo zdravlja, a prenosi Tanjug.

Preko 300 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je u prethodna 24 sata 355 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa širom teritorije Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.