Pokrenut predistražni postupak protiv Dikovića

Protiv načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića i još tri lica u toku je predistražni postupak Tužilaštva za ratne zločine na osnovu krivične prijave FHP. Kako saznaje list "Danas", reč je o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u selu Rezale na Kosovu i skrivanju tela žrtava.

Tužilaštvo sada proverava navode iz krivične prijave, koju je FHP podneo u oktobru, i to "prikupljanjem potrebnih podataka i obaveštenja," navodi taj list.

U Tužilaštvu je za "Danas" potvrđeno da je nakon identifikacije i ekshumacije žrtava u masovnoj grobnici Rudnica u toku predistražni postupak protiv NN lica, pošto je utvrđeno da se radi o ubistvu albanskih civila. Kako nam je objašnjeno, sada se u predistražnom postupku radi na identifikaciji mogućih počinilaca ovih ubistava. Inače, Tužilaštvo je, u saradnji sa EULEX-om, saslušalo preko 100 svedoka. 

Selo Rezala se nalazi oko sedam kilometara južno od grada Srbice. Na osnovu prikupljenih dokaza FHP je utvrdio da su 5. aprila 1999. pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP isterali meštane tog sela iz njihovih kuća, a zatim ubili najmanje 41 albanskog civila, od toga 39 u jednoj masovnoj egzekuciji. Prema izveštaju FHP, u masovnoj grobnici u Rudnici su pronađena tela 27 žrtava ubijenih u Rezali. 

Iz dokaza FHP proizilazi da je zločin u Rezali počinjen u akciji vojnopolicijskih snaga pod komandom 37. brigade VJ kojom je tada komandovao aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković. 

"Prema zvaničnim vojnim dokumentima, na dan zločina u Rezali, u široj oblasti Gornje Drenice, koja obuhvata i selo Rezalu, sprovedena je akcija srpskih snaga, pod komandom 37. brigade VJ. Vojni dokumenti i izjave oficira ove jedinice ukazuju da su pripadnici 37. brigade VJ, sa za sada nepoznatom jedinicom MUP, učestvovali u izvršenju zločina u Rezali," navodi se u dosijeu "Rudnica" Fonda za humanitarno pravo. 

Inače, FHP je već dva puta javno optužio Dikovića za ratne zločine. Prvi put u svom dosijeu "Ljubiša Diković" iz 2012, a drugi početkom ove godine u već spomenutom dosijeu "Rudnica". Predstavnici ove NVO ponavljaju da postoje dokazi koji ukazuju na odgovornost ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade VJ u zločinima na Kosovu, čiji je komandant tada bio upravo Diković. 

Tužilaštvo za ratne zločine je 2012, kako je navelo, utvrdilo da prvi čovek VS "nije prijavljen kao učesnik ratnog zločina". 

Takođe, Ministarstvo odbrane najoštrije je osudilo "istupanje predstavnika" FHP-a. 

"Tvrdnje o posedovanju navodnih dokumenata koji ukazuju na odgovornost načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića za zločine počinjene u selima Razala i Staro Čitakovo na Kosovu i Metohiji, u aprilu i maju 1999. godine, kada je komandovao 37. motorizovanom brigadom, doživljavaju se kao nastavak očigledne orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane," saopštilo je tada Ministarstvo odbrane. 

Zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu general Diković je 2012. podneo tužbu protiv FHP i njihove nekadašnje izvršne direktorke Nataše Kandić zbog povrede ugleda i časti. Suđenje je u toku, a poslednje ročište je bilo zatvoreno za javnost, zbog čega su predstavnici FHP isto napustili. Sledeće ročište je najavljeno za 24. novembar. U tužbenom zahtevu Diković traži milion dinara koje će, ako pobedi, kako je rekao, dati u humanitarne svrhe.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.