Haradinaj: Ostavka izabranih gradonačelnika u četiri severne opštine nakon izbora biće kršenje Ustava Kosova

adrijana hodžić haradinaj
Foto: Ramuš Haradinaj

„Demokratija i sloboda su naše dragocene vrednosti. Ostavka izabranih gradonačelnika u četiri severne opštine nakon predstojećih izbora biće kršenje ustavnog poretka Kosova. Vučićev poziv za njihovu ostavku je jasan znak hipokrizije i izdaje volje ljudi“, poručio je u subotu uveče kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Poruka kosovskog premijera na Tviteru usledila je nakon što je Centralna izborna komisija Kosova (CIK) u petak uputila pismo novoj ministarki administracije i lokalne samouprave, Adriani Hodžić, kojim zahteva da im u roku od 24 časa od prijema zahteva dostavi pisma ostavki gradonačelnika Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice.

Kandidati Srpske liste ujedno su i jedini kandidati iz srpske zajednice koji su se kandidovali za izbore u četiri opštine na Severu 19. maja, a isti ti kandidati, sa izuzetkom Srđana Vulovića iz Zubnog Potoka, su prethodno 23. novembra prošle godine podneli ostavke na mesta gradonačelnka nakon što su prvobitno uvedene carinske dažbine od 100 odsto na robu iz Srbije, a potom su kosovske vlasti sprovele i akciju hapšenja u Severnoj Mitrovici lica koja se terete za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

„Doneli smo odluku da izađemo na izbore da se ne bi desila situacija da neki Albanac preuzme vođenje opštine sa većinski srpskim stanovništvom“, saopštio je na konferenciji za medije u Beogradu predsednik Srpske liste i bivši, a kako izgleda – verovatno i budući gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Da postoji mogućnost da će opet dati ostavke po, takođe se može reći sasvim izvesnom izboru, s obzirom na to da su se jedini ispred srpske zajednice kandidovali za ove izbore, najavio je istog dana i srpski predsednik Aleksandar Vučić:

„A postoje i mnoge opcije iza toga, i kad pobede i pokažu koliko su jači od albanskih miljenika i štićenika, dan posle toga opet mogu da podnesu ostavke, pa nek’ oni opet raspisuju i tako doveka, da se uvek vidi da Srbija ima mnogo veću podršku kod svog naroda nego što ih imaju Albanski miljenici i #1od5miliona i svi ostali, kojih se skupi između 7 i 47, sa sve članovima pojedinih ambasada i svih drugih“.

Kosovska vlada je, kako su prištinski mediji javljali, odbijala da objavi ostavke gradonačelnika sa Severa svih ovih meseci, dok je sam Ramuš Haradinaj, čiji je inače koalicioni partner upravo Srpska lista, navodio da je „teško da se donese odluka na osnovu dokumenata na kojima se o Republici Kosovo govori kao o Kosovu i Metohiji“.

Inače sada se u kosovskoj javnosti otvorilo pitanje upravo da li će isti oni koji su dali ostavke sada moći ponovo u izbornu trku. Pitanje se, međutim, otvorilo tek pošto su kandidature predate ove nedelje, a kada je rok za prijavu već istekao.

„Govorim o pravnom i ustavnom aspektu ovih kriterijuma, da vidimo da li ispunjavaju kriterijume za to, da CIK razmotri ima li nekih prepreka zbog toga što su dali ostavke i onda se ponovo kandidovali na sledećim izborima“, upitao se Florian Duši, član CIK-a na predlog LDK nakon što je upućeno pismo Hodžić da CIK-u pošalje pisma ostavke gradonačelnika Srpske liste.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.