Podseti se šta to beše ZSO

Uskoro će biti pet godina od donošenja Briselskog sporazuma čiju srž, sa jedne strane, čini gašenje institucija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije i integracija u kosovski sistem, a sa druge – formiranje takozvane Zajednice srpskih opština. I dok su, osim zdravstva, obrazovanja i pošte – institucije raspuštene i integrisane, ZSO i dalje nije formirana. Od nedavno se, međutim, ova tema ponovo aktuelizovala, a u očekivanju, pre svega, Evropske unije i SAD, da "Srbija i Kosovo" (Beograd i Priština) što skorije potpišu pravno-obavezujući sporazum kojim se reguliše "normalizacija odnosa". Javnost sve vreme, međutim, u vezi sa ZSO dobija kontradiktorne izjave. Podsećamo na dosadašnje činjenice o Zajednici srpskih opština.  

Šest od 15 tačaka Prvog sporazuma o principima regulisanja normalizacije odnosa odnose se na Zajednicu srpskih opština, odnosno Asocijaciju opština sa srpskom većinom, kako se naziva u zapadnoj i kosovskoj javnosti. Prvi sporazum, odnosno, takozvani Briselski sporazum o "normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine – kako Srbija predstavlja, odnosno Srbije i Kosova – kako predstavljaju Kosovo i zapadna javnost, postignut je aprila 2013. godine. U okviru briselskog dijaloga do sada je postignuto oko 30 pojedinačnih sporazuma.

Menjali su se i opštinski statuti u vezi sa ZSO

U maju 2014. odbornici opština sa srpskom većinom menjali su svoje opštinske statute i u članu o organizovanju Zajednice srpskih opština.

Rečenica iz prethodne verzije statuta SO Severna Mitrovica, koja je glasila: Skupština opštine Severna Mitrovica biće u mogućnosti da prenese svoja ovlašćenja na Zajednicu srpskih opština, prema Briselskom sporazumu, a nakon odluke Skupštine opštine SO Severna Mitrovica, promenjena je u – Skupština opštine Severna Mitrovica će doneti odluku da sarađuje sa drugim opštinama u sprovođenju svojih nadležnosti u Zajednici srpskih opština.

Zahtev za dostavljanjem Statuta ZSO

A na prvoj zajedničkoj sednici predstavnika srpskih opština na KiM-u, 18. marta 2015. godine, zatraženo je dostavljanje "usaglašenog Nacrta statuta ZSO-a" za narednu sednicu.

"Srpska zajednica donosi odluku o jedinstvenom političkom delovanju, zaštiti prava i ostvarivanju interesa srpskog naroda kroz formiranje snažne Zajednice srpskih opština i traži da zajedničkom sastanku Skupština opština bude dostavljen na razmatranje usaglašen Nacrt statuta Zajednice srpskih opština" – bio je jedan od deset zaključaka sa tadašnje sednice, kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 

Tada, međutim, nije pojašnjeno od koga opštine traže dostavljanje usaglašenog nacrta Statuta ZSO-a, te da li će se do sledeće sednice to i dogoditi, kao i to gde i kada će biti održana sledeća zajednička sednica srpskih SO-a na KiM-u.

Formiranje ZSO najavljeno i za Sretenje 2017. 

Više od godinu dana kasnije, krajem 2016., najavljeno je formiranje ZSO na Sretenje naredne godine.  

"Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici će, u dogovoru sa svojom državom – početi od Sretenja 2017. – sami da uspostavljaju ZSO na KiM-u, da se dogovaraju o tome kako će ona da izgleda, kako će da izgledaju njene nadležnosti, da stvaraju institucije koje treba da predstavljaju pretpostavku za opstanak i očuvanje srpskog naroda na KiM-u," poručio je tada direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 

Tadašnji premijeri Srbije i Kosova – Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, u avgustu 2015. potpisali su poseban sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Čestitam našem narodu na Kosovu i Metohiji na tome," rekao je po potpisivanju Vučić. Za razliku od današnjih poruka nezadovoljstva, Vučić je tada slao optimistične poruke:

"Mislim da naš narod ima razlog za zadovoljstvo, večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. Mislim da mnogo možemo da uradimo ako budemo pametni i odgovorni… Mislim da smo postigli više i bolje nego što smo očekivali. Obično su ovo teške stvari, ali ja nemam loših vesti. Nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću ići u septembru našem narodu na Kosovu i Metohiji."

Njegov sledbenik, direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić, rekao je: "Srbija je pobedila sa 5:0."

Zajednica još uvek nije formirana. Samostalno formiranje, odnosno proglašenje ZSO, vladajuća Srpska lista najavila je za 20. april, na petogodišnjicu Briselskog sporazuma.

"Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO-a, srpske opštine i institucije će same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija. Mi smo spremni da na stvaranju Statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđeno sporazumom," naveli su predstavnici deset opština sa srpskom većinom u svom prvom zaključku, krajem marta u Kosovskoj Mitrovici.

Što se kosovske strane tiče, sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači, kako je javnosti predstavljeno, doneli su, takođe krajem marta, odluku o "reaktiviranju radne grupe za izradu nacrta statuta Asocijacije". Jedino je poznato da nju čine četvoro Srba – dvoje sa Severa, dvoje sa juga. 

Prethodno je 23. decembra 2015. godine, Ustavni sud Kosova doneo odluku u kojoj je naglašeno da sporazum o Zajednici srpskih opština "nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“ – i to pet meseci posle postizanja sporazuma u Briselu. Ipak, u odluci su naveli i da će "Asocijacija opština sa srpskom većinom biti uspostavljena, kao što je predviđeno Prvim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo." Upravo je tadašnja predsednica Atifete Jahjaga, a posle burne rasprave u javnosti, ovaj sporazum poslala Ustavnom sudu na tumačenje. 

Iako je tekst sporazuma jedan, u verzijama na tri jezika, dva rukovodstva ka javnosti sve vreme šalju različite poruke. Dok se u Prištini mahom tvrdilo da Asocijacija može da bude samo nevladina organizacija, a da nikako ne sme da bude "treći nivo vlasti", "bosnizacija Kosova", odnosno "Republika Srpska na Kosovu", srpski zvaničnici tvrde da će ZSO predstavljati autonomiju za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji. 

"U skladu sa kosovskim zakonima" se pominje više puta u tekstu sporazuma o ZSO. Ovde iznosimo dve tačke, koje su preuzete sa sajta Kancelarije za KiM, a kako je naš portal preveo sporazum sa engleske verzije neposredno po potpisivanju 2015, pogledajte OVDE

14) Asocijacija/Zajednica će imati pravnu sposobnost koja joj je u skladu sa zakonima Kosova neophodna da ostvaruje svoje ciljeve, uključujući i pravo da poseduje pokretnu i nepokretnu imovinu, da bude suvlasnik kompanija koje pružaju lokalne usluge iz delokruga Asocijacije/Zajednice, i da zaključuje ugovore, uključujući i ugovore o radu.

20) Asocijacija/Zajednica ima pravo na svoje zvanične simbole (grb i zastavu) u skladu sa zakonima Kosova.

U najnovijem sukobu tumačenja, u Beogradu tvrde da je pre formiranja ZSO potrebna izmena zakonskih propisa Beograda i Prištine, da će se ZSO formirati po Briselskom sporazumu, ne po zakonima i Ustavu Kosova. Iz Prištine poručuju da će se poštovati upravo odluka Ustavnog suda Kosova, te da samostalno formiranje Asocijacije neće imati legitimitet.

U Berlinu je danas srpski predsednik Aleksandar Vučić. Razgovara sa Angelom Merkel.

Pred put u Nemačku, sada već u seriji pesimističnih izjava, srpski predsednik kaže:

"Ali, oni su velika sila, mi smo mali, da li ću uspeti…ne znam."

"Ne postoji osoba koja može da kaže da Srbija nije rešila pitanje regionalne policije na Severu, pravde i pravosuđa, pitanje telekomunikacija. A sve je to bilo bolno za nas, ali mi smo sve to rešili. Ima li ikoga ko može da kaže da je pitanje Zajednice srpskih opština rešeno? Pet godina jedina stvar koju Srbija treba da dobije nije pomerena sa mrtve tačke," poručio je takođe juče u Beogradu, posle susreta sa francuskim šefom diplomatije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.