Podsekretar UN za mirovne operacije danas u Mitrovici

Podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakro boravio je danas u Severnoj Mitrovici, gde se sastao sa Srpskom listom, a kasnije i sa predstavnicima civilnog društva i medija.

Na sastanku na kojem su prisustvovali šefica UNMIК-a Кarolina Zijade, sa svojom zamenicom Beri Friman i šef regionalne kancelarije UNMIK-a u Кosovskoj Mitrovici Danilo Rozales Dijazo, bivši gradonačelnici Severa i potpredsednik Igor Simić ukazali su na, kako su istakli, „represiju režima Aljbina Кurtija“ prema Srbima.

„Posebno na severu Кosova i Metohije, kao i o realnoj opasnosti da će se jednostranim potezima Prištine i nasilnim ulaskom u zgrade srpskih opština na severu Кosova i Metohije ugroziti mir na ovim prostorima“, naveli su u saopštenju.

Posebno je naglašeno da je srpski narod, sa druge strane, „opredeljen za mir“, te da je dijalog jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Takođe, istaknuto je i to da je odgovornost na međunarodnoj zajednici da sačuvaju taj mir i spreče, kako su ih predstavili, jednostrane poteze Prištine.

Visokom zvaničniku UN preneta je i rešenost Srba da brane svoje pravo na opstanak na Kosovu.

Na sastanku sa civilnim društvom i medijima, delegaciji UN-a preneta je zabrinutost sa druge strane o trendu odlaska Srba sa Kosova usled nepovoljnih okolnosti u kojima žive.

Lakroa je potom i prošetao delom glavne mitrovičke ulice, pre nego je posetio i privatni kulturni centar Akvarijus.

Prisustvovao je otvaranju izložbe koja je proistekla iz multietničkog projekta „Art therapy for all“, koji podržava UNMIK.

Lakroa boravi u višednevnoj poseti Kosovu. U Prištini se sastao sa najvišim zvaničnicima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.