Podela Kosova je Vučićeva strategija

FOTO: Ričard Grenel, Hašim Tači, Robert Obrajen (O'Brian), Aleksandar Vučić/ NSA Tviter nalog
FOTO: Ričard Grenel, Hašim Tači, Robert Obrajen (O’Brian), Aleksandar Vučić/ NSA Tviter nalog

Podela Kosova je jedina opcija koju Beograd drži na stolu više od tri decenije, komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, nedavnu izjavu predsednika Srbije o tome kako je o podeli ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije čuo iz medija, piše Danas.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, za Danas navodi sledeće činjenice, u vezi sa ovom izjavom predsednika Srbije u kojoj su, izvesno je, sadržane neistine, „on je sam zagovarao ideju razgraničenja tokom 2017. i 2018. godine. Oko toga je došlo do ozbiljnog konflikta između Vučića i predstavnika civilnog društva tokom takozvanog unutrašnjeg dijaloga.“

Biserko: Ćosić rešenje vekovnog antagonizma između Srba i Albanaca na Kosovu video u kompromisu istorijskog i etničkog prava

Sonja Biserko ovakav iznenadni preokret u Vučićevom javnom nastupu, da ne zna o čemu se radi, iako je bio duboko i, takođe, javno, unutar ideje o podeli i razgraničenju kao rešenju kosovskog pitanja, podseća da je o podeli Kosova prvi govorio Dobrica Ćosić.

„Rešenje vekovnog antagonizma između Srba i Albanaca na Kosovu video je u kompromisu istorijskog i etničkog prava. Taj kompromis podrazumeva pravo Albanaca da se ujedine sa Albanijom, sa teritorijama na kojima su većina.  Ćosić je na toj soluciji, prema vlastitim rečima, uspešno sarađivao sa Nebojšom Čovićem dok je bio predsednik Koordinacionog centra, potom i sa Zoranom Đinđićem, sa kojim je bio saglasan o strategiji i taktici rešavanja kosovskog pitanja (decembar 2002). Najviše je razumevanja za tu ideju pokazao Boris Tadić, koji je se ni sada ne odriče. Zbog Kosova je izgubio podršku EU. A profesor Milovan Radovanović je u svojoj knjizi ‘Kosovo i Metohija – antropogeografske i demografske osnove’ precizirao plan podele Kosova“, ističe Sonja Biserko za Danas.

Sagovornica Danasa podseća i da je Dobrica Ćosić 2005. godine objavio i knjigu u kojoj se zalagao za podelu Kosova, koja je promovisana u gotovo svim gradovima Srbije.

„Imala je dva izdanja sa tiražom koji je za Srbiju rekordan. Prvo izdanje je 50.000 primeraka. Predsednik Vučić, kao i svi pre njega, tu strategiju su usvojili kao državnu. Oni koji smatraju da je Kosovo neotuđiva srpska zemlja nikada nisu izašli sa planom kako vide reintegraciju Kosova u Srbiju, sem preambule u Ustavu iz 2006. Otuda ne čudi što je posle više neuspešnih pokušaja da u rešavanje Kosova uvuče Tiranu, Beograd najzad našao sagovornika u premijeru Ediju Rami. To objašnjava sporazum koji je dogovoren između Hašima Tačija, Rame i Vučića“, smatra Biserko.

Briselski sporazum zapeo kada je došlo do interpretacije Zajednice srpskih opština

Dodaje da je Briselski sporazum zapeo u trenutku kad se došlo do interpretacije u vezi sa zajednicom srpskih opština. Beograd je to tumačio kao status poput onog Republike Srpske.

„Predsednik Vučić je prošle godine u junu izjavio: „Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije.“ Po raznim društvenim mrežama cirkuliše plan podele Kosova. Izvori iz Vašingtona tvrde da je o podeli bilo reči i prilikom posete Tačija i Vučića Vašingtonu u februaru ove godine. Narednih nekoliko meseci biće ključni da li će taj plan uspeti ili ne. Mnogo zavisi od toga kako će se postaviti EU, odnosno Nemačka pre svega, i Francuska“, zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Janjić: Vučić bio zagovornik razmene teritorija

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, za Danas podseća da je Vučić bio zagovornik razmene teritorija, ali i nije bio dovoljno jasan.

„Nekad je govorio o razgraničenju, nekad da ne može da se dogodi da svi dobiju sve a Srbija ništa“, kaže Janjić.

Kako dodaje, Vučić se očigledno sprema za realniji pristup procesu a to znači poštovanje odluka Kontakt grupe, u kojoj je Rusija, koje su donete 2004. godine, a koje se odnose na principe rešavanja kosovskog pitanja i izričito kažu da nema promene granica.

Prema njegovim rečima, ova njegova najnovija izjava je očigledno priprema za novi krug političkih razgovora o Kosovu sa Grenelom.

„Mi smo imali samo takozvane političko-ekonomske razgovore. Ali se očigledno bliži novi krug razgovora sa Lajčakom i EU. Dobro je što predsednik resetuje svoju politiku. Voleo bih da to bude i ulazak u novu politiku. Mene ta njegova izjava ništa ne zabrinjava. Deo koji bi me zabrinuo, kada bi bio istinit a nije, jeste da on čeka da mu nešto predlože. Čekanje je najopasnije. I ne verujem da Vučić nešto čeka. On spada u političare koji kreiraju situaciju“, ukazuje Janjić.

Uz to kaže i da je ovo priprema za vraćanje teme Kosova na sto, a da će Vučić uraditi sve što može da ona ne bude deo izborne kampanje.

Danas

Povezani članci:

Server: Tači nije voljan da prihvati ono što Srbija nudi i Vučić ono što nudi Tači, za SAD nebitni detalji, važan potpis

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.