Počinje identifikacija tela pronađenih u Rudnici

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

U prvoj polovini avgusta očekuju se prve identifikacije tela Albanaca pronađenih u masovnoj grobnici u Rudnici kod Raške, saopšteno je danas posle sastanka radnih grupa za nestala lica Prištine i Beograda.
 
Šefovi Radnih grupa za nestala lica iz Prištine i Beograda, nakon tročasovnog sastanka kojim je predsedavala Lina Milner iz Međunarodnog crvenog krsta, saopštili su da je razmotreno samo pitanje masovne grobnice u Rudnici kod Raške.
 
Dogovoreno je da se u toku sledeće nedelje nastave iskopavanja u Rudnici na lokacijama Brežuljak 1 i Brežuljak 2. Prve identifikacije lica sa ove lokacije očekuju se u prvoj polovini avgusta. Pajazit Nuši, šef Kosovske delegacije, naglasio je da je saradnja sa beogradskim timom od velikog značaja zbog daljih odnosa Beograda i Prištine.
 
„Naša misija nema politički karakter, već humani. Sudbina nestalih lica je važno pitanje. Poverenje između Albanaca i Srba zavisi od toga koliki broj nestalih lica uspemo da otkrijemo. Ovo pitanje je važno za povratak poverenja“, rekao je Nuši.
 
Veljko Odalović je naglasio da je iskopavanje u Rudnici trenutno obustavljeno zbog nedostatka finasijskih sredstava, čiju je prvu fazu finansirala Vlada Republike Srbije u iznosu od 100.000 evra. Radovi će biti nastavljeni jer su dobili podršku iz Velike Britanije, Norveške i Belgije.
 
„Nećemo izostaviti nijednu radnju koju smo preuzeli kao obavezu. Iskopavanje, pretraga terena i sve ono što je dogovoreno biće nastavljeno. Odgovorno ćemo se odnositi prema svakom zahtevu prištinske strane ili bilo koga za pretragu bilo koje lokacije za koju se sumnja da je potencijalno mesto sahranjivanja nestalih“, rekao je Odalović.
 
On je precizirao da je za porodice nestalih bio obezbeđen pristup lokaciji iskopavanja i da sve što se radi, radi se na transparentan način.
 
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otkrilo je masovnu grobnicu na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije, u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca. U Tužilaštvu pretpostavljaju da su tela prebačena tokom povlačenja srpskih snaga sa Kosova u junu 1999, i da su akcijom rukovodili pripadnici tadašnje Posebne jedinice policije.
 
Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je početkom juna da su na lokaciji Rudnica kod Raške ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 34 tela. Iskopavanja na toj lokaciji počela su 23. aprila na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Identitet nađenih tela biće utvrđen analizom DNK.
 
Šefovi obe Radne grupe podsetili su da je prema prvoj evidenciji Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta bilo više od 6.000 nestalih, a da se danas kao nestalo vodi 1.710 lica, što predstavlja dobar rezultat rasvetljavanja sudbine nestalih.
 
Radna grupa za nestala lica Prištine i Beograda radi na osnovu sporazuma koji je potpisan 2006. godine između UNMIK-a na Kosovu i tadašnje vlade SR Jugoslavije.
 
 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.