Početak berbe malina u Štrpcu

Početak berbe malina u Štrpcu Maline štrpce
FOTO: RTK2

Početak berbe malina u Štrpcu …

Opština Štrpce poslednjih godina je sve poznatija po uzgoju malina. Na preko 100 hektara, koliko je ukupna površina pod malinom, malinarstvo je postalo jedan od vodećih ekonomskih potencijala ove lokalne samouprave. Sledi početak berbe malina u Štrpcu. Sezona polako počinje, a proizvođači i otkupljivači malina nadaju se dobroj ceni i još boljem prinosu.

Porodica Stanojević malinarstvom se bavi nekoliko godina. Na 10 ari uzgajaju sortu „miker“. Za razliku od prošle godine, kada malinari nisu bili zadovoljni cenom, ističe da ove godine očekuje i bolju cenu, ali i bolji prinos.

„Krenula je berba malina, od jutros smo u malinjaku. S obzirom na prošlu godinu kada je cena bila loša, nadamo se da će ove godine biti i berba bolja i naravno cena. Sada je početak berbe, ne beru se svakog dana, u početku dolazimo na dva do tri dana. Maline beremo moja porodica i ja, jer s obzirom na cenu ne isplati se da plaćamo radnike“, rekao je Mile Stanojević.

Cenu određuje tržište

Pored proizvođača malina i otkupljivači su spremni za početak sezone.

„Mi smo izvršili sve neophodne pripreme, a berba malina je polako krenula. Juče su počele da pristižu prve količine malina. Sirinićka župa je poznata po malinama. Svake godine interesovanje za sadnjom malina je sve veće. Imali smo neke teške godine vezeno za cenu, ali nadam se da su te godine iza nas. Nadam se da će cena u ovoj i narednim godinama biti bolja kako za nas, tako i za malinare“, kaže Bojan Stojčetović.

Potražnja maline iz godine u godinu raste, ali se sada, kada je početak berbe malina u Štrpcu, ne zna koja će biti početna otkupna cena, navodi Stojčetović.

„Nažalost maline je sve manje kod nas, zbog klimatskih promena pre svega, iako se zasadi pod malinama povećavaju. Klimatski uslovi poslednjih godina utiču na prinos malina, a potražnja je u svetu sve veća. Nažalost cenu određuje tržište, mi tu nemamo nekog velikog uticaja. Očekujemo da će cena ove godine da bude znatno bolje od prošle godine“, dodaje Stojčetović.

Zahvaljujući podneblju i nadmorskoj visini na teritoriji opštine Štrpce ne uspeva samo malina, već i druge vrste jagodičastog i bobičastog voća – kupina, jagoda i borovnica.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.