Kancelarija: Iživljavali se nad mladićima, upotrebili suzavac; KP: Samo smo ih kaznili, suzavac se slučajno aktivirao, tehnički neispravan

Kosovo online najnovije vesti Kancelarija: Iživljavali se nad mladićima, upotrebili suzavac; KP: Samo smo ih kaznili, suzavac se slučajno aktivirao, tehnički neispravan
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

23.19 – Demantij centralne direkcije Kosovske policije

Osim Kosovske policije regiona Sever, navode Kancelarije za KiM odbacila je i centralna direkcija policije u Prištini.

„Kosovska policija, u cilju poštenog informisanja javnosti, ovim zvaničnim saopštenjem demantuje tendenciozne i neistinite tekstove objavljene u pojedinim pretežno srpskim medijima, koji se odnose na srpsku kancelariju za Kosovo, a koji predstavljaju nerealno stanje – da Kosovska policija nije postupila i nije se ponašala kako treba prema pojedinim mladim Srbima, decom u opštini Leposavić“, naveli su.

Preciziraju da su policijske jedinice za brzo reagovanje regiona Sever, tokom obavljanja policijskih dužnosti reagovala povodom slučaja narušavanja javnog reda i mira u kafiću, te da su dve osobe kažnjene.

„Dakle, ovakve tendenciozne izjave ne služe ni građanima ni javnoj bezbednosti, jer se postupanje policije zasniva na predviđenim zakonskim procedurama, uključujući i za održavanje javnog reda i mira“, poručili su uz poziv medijima i ostalima da prate zvanične informacije.

21.19 – „Specijalna policija se iživljavala nad srpskom omladinom u Leposaviću, potezala oružje, upotrebila suzavac“ – oglasila se večeras Kancelarija za KiM. Kosovska policija, sa druge strane, iznosi oprečne navode – jedinica za brzo reagovanje je posle ponoći izrekla kazne dvojici mladića zbog remećenja javnog reda, nismo upotrebili prekomernu silu, suzavac se sam aktivirao zbog tehničke neispravnosti – tvrde.

Još od prepodnevnih sati na društvenim mrežama kruže objave o navodnom maltretiranju mladića srpske nacionalnosti nakon ponoći ispred jednog kafića u Leposaviću.

Sa istim navodima večeras je izašao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, bez preciziranja tačne lokacije i vremena.

„Iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom u Leposaviću još jedna je potvrda da operacije Prištine na severu Kosova i Metohije nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan – teror bez uzdržavanja i granica, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta“, poručio je.

Navodi i da je reč o „ničim izazvanom nasilju specijalne policije nad srpskom omladinom“.

„To je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini i ilustracija same suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja“, navodi dalje.

Kazao je i da je prekomerna upotreba sile, „svakodnevna matrica policijskog postupanja na Severu“.

„Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva poruka mira i demokratije“, dodao je Petković, pozivajući međunarodnu zajednicu da reaguje.

KP: 200 evra zbog remećenja javnog mira

Kosovska policija je, međutim, demantovala većinu navoda zvaničnog Beograda, te se uglavnom slažu samo oko toga da se slučaj dogodio u Leposaviću.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je za KoSSev da su zbog navodnog remećenja javnog reda i mira, sinoć, sat nakon ponoći, ispred jednog kafića u Leposaviću kažnjene dve mlađe osobe rođene 2006. godine.

Reč je o novčanoj kazni u iznosu od 200 evra.

Tvrdi da nisu specijalne jedinice izašle na teren, već jedinice za brzo reagovanje, ali potvrđuje da ovi službenici sa sobom takođe nose duge cevi.

Sa druge strane, demantovao je navode da su oni primenili prekomernu upotrebu sile.

„Policija nije upotrebila prekomerni silu, već je radila prema zakonu, procedurama“, kazao je.

Kad se suzavac aktivira

Povodom navoda o korišćenju suzavca Eljšani je kazao da on nije bačen ka mladićima ili upotrebljen protiv njih, već da se, kako tvrdi, aktivirao slučajno usled tehničkih problema, odnosno neispravnosti.

„Došlo je do nesreće. Suzavac je aktiviran, ali nije bačen ka ljudima, nego je pao dole. Kada je jedan policajac izlazio iz auta, suzavac je pukao jer najverovatnije nije imao osigurač, došlo je do tehničkih problema“, kazao je.

U trenutku kada smo razgovarali Eljšani nije imao saznanja o tome da li su mladići odvedeni u policijsku stanicu, ali kaže da, u slučaju da jesu, to je učinjeno s ciljem izricanja kazne, te da nisu privedeni.

Dvojica mladića su danas izjavila za Kosovo Online da su navodno privedeni zbog toga što su pevali kosovske pesme, takođe su optužili policiju za primenu nasilja dok su ih odvodili do policijske stanice, pominjući ujedno „prskanje suzavcem“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.