Pirotsko pozorište blokirano pa pušteno na Merdaru

16:30 – Ansambl pušten nakon više od dva sata

Nakon više od dvočasovnog zadržavanja ansambla Narodnog pozorišta Pirot je sa carine u Merdaru pušten da krene ka Gračanici.

Kako saznajemo od članova ansambla, oni su krenuli ka Gračanici i očekuje se da će bez obzira na kašnjenje u dolasku, večerašnja predstava početi kako je i planirano, u 19 časova.

Organizatori se nadaju da će ostatak festivala proteći bez sličnih, kako kažu, nepotrebnih administrativnih ometanja.

14:12 – Pirotsko pozorište blokirano na Merdaru

Kosovska carina zadržala je ansambl Pirotskog pozorišta, koji je krenuo na festival "Joakim Vujić". Dovedeno u pitanje igranje večerašnje predstave.

"Pozorište sa kompletnom opremom, kostimima i scenografijom blokirano je na administrativnom prelazu Merdare, a carina Kosova im onemugućava prelazak pod izgovorom da nemaju adekvatnu dokumentaciju," kaže direktor Prištinskog pozorišta u Gračanici, Nenad Todorović.

Ovim se dovodi u pitanje blagovremeni početak predstave "Životinjska firma", prema motivima romana Džordža Orvela, zakazane za večeras u 19 časova, a koju Narodno pozorište Pirot izvodi u okviru glavnog programa festivala "Joakim Vujić".

Domaćin festivala Nenad Todorović smatra da je nedopustivo da kosovske institucije na ovakav način sprečavaju odvijanje ove, za srpski narod, značajne kulturne manifestacije.

O eventualnom pomeranju termina predstave, organizator će obaveštavati u narednim satima.

Radio KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.