Dva festivala u Kosovskoj Mitrovici ove nedelje: "North City Jazz and Blues" i "Kosmet fest"

U Kosovskoj Mitrovici će se u toku ove nedelje održati dva muzička festivala – North City Jazz and Blues Festival i Kosmet Fest. Građani Kosovske Mitrovice, različitih muzičkih ukusa, imaće priliku da uživaju u zvukovima džeza i bluza, kao i u popularnoj domaćoj muzici. Dok se Džez i bluz festival, već više od deceniju održava u Kosovskoj Mitrovici, Kosmet fest se u Kosovskoj Mitrovici po prvi put organizuje. I jedan i drugi festival će zvanično biti otvoreni u petak, 20. maja, ali će prve aktivnosti Džez i Bluz festivala – popularni džemsešnovi i likovne kolonije početi već sutra.

U Soho baru i galeriji Akvarijus sutra od 9 časova biće organizovana celodnevna istraživačka likovna radionica umetničkih grupa "Intervala" i "Art brut", dok će u 21 čas, u klubu "Krim" nastupiti Ahmet Kong.

Narednog dana, u sredu, opet u Soho baru, ali i na ulici, u 14 časova nastupaju Mary Mcbride band, a potom će, u 22 časa, nastupiti popularni "Orthodox Celts".

Ulične svirke i svirke u barovima se nastavljaju i u četvrtak  u podne – Bright side band nastupa u Inkognitu i na ulici, a u 22 časa Light under the black Mountain band nastupa u Soho baru.

Konačno, redovni program festivala počinje u petak 20 maja, u Domu kulture u Zvečanu. Festival otvara Marko Ramljak bend, a iste večeri će nastupiti i Erik Gejls.

Pre samog otvaranja festivala u holu doma kulture, posetioci festivala mogu da posete izložbu slika i crteža Marina Milutinovića na temu džeza i Dragana Bartule na temu "Džezeri sa Tare".

U drugoj i ujedno poslednjoj večeri festivala, u subotu, nastupiće Aleksis Sibijagin i "Saša Mašin Trio",  a festival zatvara Sanja ilić sa Balkanikom.

Iste večeri, pre samog festivala, Tibor Nađ predstavlja svoju knjigu "Isceljujuća moć bluza".

Kosmet fest: Po prvi put u Kosovskoj Mitrovici, očekuje se preko 10.000 ljudi

Festival potpuno drugačijeg senzibiliteta – "Kosmet fest" se, po prvi put, oganizuje u Kosovskoj Mitrovici. Zvanično počinje u subotu, od 18 časova na platou ispred Tehničke škole "Mihailo Petrović Alas".

U subotu će nastupiti Kiki Lesandrić i Piloti, a potom i grupa Tropiko bend. Drugog i, ujedno završnog dana, nastupiće folk pevač Dženan Lončarević, a nakon toga i Leksington bend. Organizatori očekuju da festival za dva dana poseti preko 10.000 ljudi.

"Očekujemo da za dva dana festival poseti preko 10.000 ljudi i da s vremenom postanemo brend Kosovske Mitrovice. Naravno, sve ovo ne bismo mogli da postignemo da nema naših sponzora, pre svih našeg generalnog sponzora Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i predsednika Aleksandra Spirića, kao i pomoći gradonačelnika Gorana Rakića, Kancelarije za KiM, Studentskog centra, privremenih organa sa severa KiM-a, veleprodaje 'Santos', RP 'Investa', salona nameštaja 'Nina', Tv 'Most' i drugih mnogobrojnih prijatelja," kaže u izjavi za naš portal jedan od organizatora ovog festivala, Nemanja Biševac.

Karte, po ceni od 500 dinara, mogu se nabaviti na prodajnim mestima širom Kosova i Metohije. Cena karte obuhvata oba dana festivala.

Organizatori festivala su Studentski parlament Filozofskog fakulteta i Studentska unija Fakulteta tehničkih nauka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.