PIK saopštenjem sumirao 2022. godinu: Manje žalbi nego prošle godine

PIK operacija

Policijski inspektorat Kosova (PIK) statistikom je sumirao odlazeću 2022. Naglašavaju transparentnu policijsku službu.

Iz ove institucije navode da je tokom 2022. godine, PIK primio i postupao po 1,660 žalbi, naglašavajući da u odnosu na prošlu godinu, kada su, kako navode, obradili 2,013 žalbi, ove godine beleže blagi pad.

„Od 1,660 žalbi, 1,075, koje su klasifikovane kao disciplinski prekršaji niskog profila, prosleđeno je na rešavanje u Upravi za unutrašnje istrage i proveru podataka u kosovskoj policiji, od kojih je 575 prosleđeno Odeljenju za istrage PIK-a. Pod sumnjom za kriminalnu delatnost, četiri su identifikovana kao incidenti visokog profila i pet od njih je prosleđeno Odeljenju Inspekcija“, navodi PIK.

Ukupno 274 policijska službenika je procesuirano pod sumnjom da su počinili krivična dela, a izvršeno je 115 hapšenja od kojih 107 policijskih službenika i osam osumnjičenih građana.

Tokom ove godine, PIK navodi da je izvršio 12 inspekcija, od kojih pet redovnih i sedam vanrednih, te je, kako se navodi, ova institucija dala ukupno 54 preporuka za poboljšanje učinka u sledećim oblastima:

– Administracija sitnog novca u Kosovskoj policiji (Redovna)
– Administracija oduzetih vozačkih dozvola (Redovna)
– Procena zakonitosti u vezi sa sistematizacijom policijskih službenika Policijske stanice u Srbici (Vanredna)
– Policijska oprema u funkciji operativnih i administrativnih aktivnosti (Vanredna)
– Evaluacija rukovodstva Jedinice za blisku zaštitu (Vanredna)
– Upravljanje procedurama hapšenja i pritvora (Redovna)
– Upravljanje policijskim pozivima i odgovorima (Redovna)
– Procena uslova rada u specijalizovanim jedinicima u kampu Belvedere u Mitrovici (Vanredna)
– Evaluacija postupanja policije u slučaju nasilja u porodici u slučaju H.M. (Vanredna)
– Upravljanje nabavkama i ugovorima (Redovna)
– Procena postupanja sa slučajevima od strane policijskih istražnih jedinica, inicirana od strane kosovske poreske uprave (Vanredna).

Ova institucija je ujedno naglasila da je razvoj odnosa sa javnošću i jačanje saradnje sa domaćim i međunarodnim organizacijama „od posebnog značaja za PIK“, te je u okviru toga, kako se navodi, sprovedeno nekoliko aktivnosti kosovskog policijskog inspektorata.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.