KP demantuje da je napadnut direktor NVO Aktiv, ali „na Jarinju“, Svećlja traži istragu PIK-a

Jarinje
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovska policija demantovala je navode o napadu policijskih službenika na direktora NVO Aktiv, Miodraga Milićevića, navodeći da se tako nešto nije dogodilo „na Jarinju“. Ova nevladina organizacija je međutim, saopštila da je Milićević napadnut nedaleko od Jarinja, a od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, koje nisu stacionirane na samom prelazu. Iz KP za sada nisu odgovorili na dodatni upit KoSSev-a za pojašnjenje. U međuvremenu se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova, koji je saopštio da je zatražio da PIK pokrene istragu.

NVO Aktiv oglasio se danas navodeći da se incident dogodio oko 9.30 kada su specijalne jedinice Milićevića navodno zaustavile, a zatim i izdvojile iz kolone u blizini prelaza Jarinje.

Precizirali su da je Milićević tokom ispitivanja verbalno i fizički maltretiran, te da ga je jedan pripadnik specijalne policije pesnicom udario u stomak, da su vikali na njega i rekli mu da „ćuti“, ali i postavljali pitanja u vezi sa tim „zašto nema kosovska dokumenta“.

KoSSev portal se u vezi sa navodima NVO Aktiv obratio Kosovskoj policiji iz koje su u međuvremenu demantovali navode ove organizacije.

I dok iz Aktiva navode da je do napada došlo nedaleko od Jarinja, te da su isti počinili specijalci, KP, međutim, u svojoj reakciji demantuje, odnosno tvrdi da nije tačno da je do napada došlo „na Jarinju“.

„Policija Kosova, u cilju pravilnog informisanja javnosti o člancima koje su objavile/izveštale razne organizacije kao što su: ‘NVO Aktiv’ i ostali, gde su, prema njihovim rečima danas na Jarinju policajci napali gospodina Miodraga Milićevića, obaveštava vas da ovaj izveštaj ne važi i da je neistinit“, navodi se u odgovoru poslatom na srpskom jeziku.

Takođe poručuju da je Milićević „nesmetano nastavio“ da se kreće u pravcu Srbije nakon „obavljene granične procedure“.

„Danas u 09:28 časova dotično lice (M.M.) sa svojim vozilom se pojavio na graničnom prelazu SPK-Jarinje i nakon obavljene granične procedure nesmetano je nastavio u pravcu Republike Srbije. Vredi naglasiti da nije bilo incidenata ili maltretiranja nad njim kako se navodi ili aludira u objavljenim člancima“, dodaje se u odgovoru policije.

Kažu i da su s ciljem ponovne provere preduzete dodatne mere, te da su dežurni policajci na Jarinju „pitali i srpsku stranu da li je neko uložio pritužbe“.

Naglašavaju da je šef smene „srpske strane“ potvrdio da do sada nije bilo pritužbi na loše ponašanje ili slično.

„Stoga, na osnovu realnog stanja i zvaničnih izveštaja, smatramo da se javno mnjenje treba pravilno i korektno informisati, kako se ovakvim dezinformacijama ne bi pokušavalo ocrniti profesionalan rad policijskih službenika kao i ne stvarati tenzije i neizvesnost među građanima“, dodaju iz Kosovske policije.

Na kraju poručuju da su posvećeni ispunjavanju „svoje misije i vizije“ – da obezbede sprovođenje zakona na celom Kosovu na profesionalan i efikasan način za sve građane.

KoSSev portal se nakon dospeća odgovora još jednom obratio Kosovskoj policiji s ciljem razjašnjenja situacije, a s ozbirom na to da iz NVO Aktiv tvrde da su napad izvršili pripadnici specijalnih jedinica i ne na prelazu, već nedaleko od istog.

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije nisu stacionirani na Jarinju, već u novoizgrađenoj bazi nedaleko od ovog prelaza. Ovakva baza nalazi se i u blizini prelaza Brnjak.

Svećlja: Zatražio sam izveštaj i da PIK pokrene istragu

U međuvremenu se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, koji je kazao da se, s obzirom da često posećuje Jarinje, uverio u „primerno ponašanje policajaca“.

Međutim, tvrdi da je zatražio izveštaj od službenika granične policije, te ujedno da PIK pokrene istragu u vezi sa ovim tvrdnjama.

Najavio je da će obavestiti građane o rezultatima u „rekordnom roku“.

Inače, ovo je samo još jedna u nizu pritužbi građana Severa na račun ovakvog ponašanja pripadnika specijalnih policijskih jedinica.

Građani se neretko žale na to što policajci sa dugim cevima pokušavaju da obavljaju posao saobraćajne policije, da se obraćaju na albanskom, koji građani često ne razumeju.

Robusno ponašanje specijalaca opisuju kao „neprijateljsko“, imaju osećaj neprijatnosti i zastrašivanja.

O jednom takvom slučaju pisali smo juče, kada nam se meštanin Kosovske Mitrovice požalio da ga je petočlana patrola policajaca „neprijateljski nastrojena“ zaustavila i pretresla, takođe u blizini prelaza Jarinje.

Međutim, Kosovska policija je u više navrata za naš portal uporna u tome da specijalna policija koja je na Severu prisutna, obavlja posao u skladu sa zakonom i propisima.

Glavni je cilj da se očuva javni red i bezbednost i da se spreči organizovani kriminal, te da nijedna policijska jedinica javnog reda i pogranične policije nema nameru da izaziva ili stvara nesigurnost, već naprotiv, naglašavaju u Policiji.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.