Diskusija PIK-a i KP sa građanima i NVO u KM: Razgovori o slučajevima na Severu, Eljšani: Ne trebaju mi korumpirani policajci; kamere potrebne

Diskusija PIK
FOTO: PIK

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas je održana diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici Kosovske policije, PIK-a, građani i predstavnici nevladinih organizacija. Na sastanku koji je bio zatvoren za medije pokrenute su mnoge teme – o krivičnim delima i slučajeva koje istražuje policija, ali i o slučajevima koje protiv pojedinih policajaca istražuje PIK. Osvrnuli su se i na današnje postavljanje kamera za video nadzor, potvrđeno je za KoSSev iz KP.

Diskusija je održana u prostorijama NVO ACDC u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Svrha ove diskusije je bila da stanovnici ovog dela kao i NVO i civilno društvo steknu dodatna znanja o ulozi, misiji i aktivnostima Policijskog inspektorata Kosova i Kosovske policije u severnim opštinama Republike Kosovo“, naveli su iz PIK-a.

Šturo saopštenje završili su sa navodima da su diskusiju sa interesovanjem pratili učesnici, a da su zvaničnici PIK-a i Kosovske policije postavljali pitanja i odgovarali na njih.

Eljšani: Ne trebaju mi korumpirani policajci

Na sastanku su pokrenute teme o slučajevima u kojima su optuženi policajci. Predstavljeni su statistički podaci, rečeno je za KoSSev u Kosovskoj policiji.

Prisutni su postavljali pitanja u vezi sa nedavnim slučajem koji PIK već istražuje, kada je napadnut Vladan Stevanović iz Zubinog Potoka. On je tada optužio pripadnike Specijalne jedinice Kosovske policije da su ga pretukli.

Jedan od učesnika diskusije, zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani, kazao je za KoSSev da za sada nisu potvrđeni navodi Stevanovića, ali da je istraga u toku.

Govoreći generalno o radu policije, kaže:

„Meni ne treba policija-mafija, ne trebaju mi korumpirani policajci. Kada god imamo slučajeve, mi pomognemo PIK-u. PIK je glavni kada se istražuje moj policajac, a mi možemo samo da pomognemo“, kazao je Eljšani.

Razgovaralo se i o nedavnoj krađi ali i napadu na Srbina u severnom delu Mitrovice od strane više nepoznatih osoba, za šta su iz Kancelarije za KiM optužili Albance.

Eljšani i danas poručuje da ne može da potvrdi ove navode, dodajući da je istraga u toku, ali i da je Kosovska policija „veoma zainteresovana da se slučaj reši“.

Kamere potrebne da bi bili bliže građanima

Razgovaralo se i o današnjem postavljanju sigurnosnih kamera u gradu, što je naišlo na nezadovoljstvo Srpske liste.

„Rekao sam da je potrebno da imamo kamere kako bi bili bliže građanima i da možemo da imamo kvalitetne istrage. Tražili smo i pomoć od građana, oni su ti koji nam pomažu najviše“, naveo je Eljšani.

On ujedno iznosi podatke da Kosovska policija regiona Sever beleži rast broja prijavljenih slučajeva, ukazujući na to da postoji veće poverenje građana u KP.

„Imamo više prijava u prva tri meseca ove godine nego za isti period 2022. godine“, kazao je Eljšani, upoređujući sadašnju situaciju sa periodom pre nego što su Srbi na Severu napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.

Na događaju u prostorijama ACDC govorilo se i o vozačkim dozvolama, vađenju ovlašćenja, službenici PIK su ujedno informisali prisutne o tome kako mogu da prijave slučajeve, kako njima, tako i Kosovskoj policiji, navodi Eljšani.

Razgovaralo se i o izgradnji puta od sela Vidomiriće u južnom delu Mitrovice do Banovog Dola u opštini Zvečan.

Izgradnja ovog puta je krajem 2023. godine naišla na nezadovoljstvo meštana zvečanskog naselja koji su izlazili sa optužbama o uzurpaciji i ilegalnoj eksproprijaciji njihove zemlje, ali i tvrdili da se put navodno gradi kako bi se njime služile specijalne jedinice. Ovo poslednje su potom demantovali iz Kosovske policije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.