Policija postavlja sigurnosne kamere u K.Mitrovici, S. Lista: Rijaliti program?

nadzorne kamere
FOTO: Pixabay/Ilustracija

Kosovska policija započela je sa postavljanjem sigurnosnih kamera na tri lokacije u cilju nadzora i bezbednosti građana u severnom delu Mitrovice, potvrđeno je za KoSSev u policiji. Srpska lista to osuđuje i traži njihovo momentalno uklanjanje.

Da je policija počela sa postavljanjem sigurnosnih kamera na severnom delu Kosovske Mitrovice, potvrdio je danas zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani.

Kako nam je kazao, one se postavljaju usled napada koji su se dešavali u severnom delu Mitrovice, a posebno nakon poslednjeg – kada je muškarac srpske nacionalnosti napadnut od strane grupe mladića.

Objasnio je da će sigurnosne kamere biti postavljene na tri lokacije – u neposrednoj blizini autobuske stanice, Tehničke škole i u samom centru grada, odnosno kod spomenika Knezu Lazaru.

„Prema zakonu, mi smo jedina institucija koja može da pregleda javne prostore. Odlučili smo da imamo više kamera na javnim površinama radi bezbednosti”, navodi Eljšani.

Sigurnosne kamere će se najverovatnije, kako ističe, postaviti i u tri ostale opštine na Severu, međutim, nije precizirao kada tačno.

Srpska lista: Šta je sledeće, žute trake?

Iz Srpske liste danas oštro reaguju na postavljanje kamera u Kosovskoj Mitrovici.

Ističu da je samo postavljanje kamera i snimanje građana predstavlja „najstrašnije kršenje prava na privatnost građana“, posebno kao zabrinjavajuće naglasivši da se to dešava pred očima čitave međunarodne zajednice.

„Pitamo se ko to ima pravo da ugrožava privatnost naših građana i odakle bilo kome pravo da se snimaju naša deca?“.

Zabrinjavajuće im je i to što se, tvrde, kamere postavljaju bez ikakve konsultacije, kao i to da su postavljene bez ikakvog zakonskog osnova.

„To što neko nosi uniform, ili ima vlast u rukama – ne daje mu za pravo za pravo da radi šta mu je volja i krši osnovna prava. Bez odgovora čemu ti snimci, ko ih kontroliše, u koju svrhu ih prave, i ko je ikada pitao građane za mišljenje na ovu temu“, navode.

Konstatuju da ovim ponašanjem Sever postaje „deo nekakvog rijaliti programa“ u koji su uključena i deca.

„Nakon što Kurtiju nije uspelo da snima Srbe na biračkim mestima i zloupotrebom tih snimaka ugnjetava i maltretira srpski narod, sada je otišao korak dalje pa su odlučili da snimaju sve građane pa čak i maloletnike i decu na ulicama naših gradova, kao da smo deo nekakvog rijaliti programa“.

„Očekujemo da u narednim danima Kurtijev režim Srbima naredi nošenje i žutih traka oko ruku, i time još jednom pokaže karakter svoje vlasti kako bi se i na tim snimcima Srbi razlikovali od građana drugih nacionalnosti“, poručuju iz ove stranke.

Zahtevaju momentalno uklanjanje ovih kamera, ali i reakciju međunarnodne zajednice.

„Zahtevamo momentalno uklanjanje ovih kamera i zaštitu privatnosti naših građana, kao i reakciju zemalja Kvinte i međunarodnih misija, pre svega Euleksa, UNMIK, Kfor i Kancelarije Evropske unije u Prištini na ovo drastično kršenje prava naših građana“, naveli su iz Srpske liste govoreći, kako su poručili, u ime srpskih građana.

Ni više kamera ni manjeg osećaja slobode i epiloga istraga

Kosovska policija sa ugradnjom nadzornih kamera na Severu, ako se izuzmu baze specijalne policije, započela je krajem 2022, kada je u Bošnjačkoj Mahali započela da ih postavlja.

Istovremeno, od prošlog leta uklanja video nadzor na Severu, ali i u drugim većinski srpskim sredinama, koji su kontrolisale srpske strukture.

U većinski srpskim sredinama uklanjanje video nadzora koji su kontrolisale srpske strukture zapravo je započelo u julu 2022., u Štrpcu.

Samo dva dana pre toga, Milan Radoičić je sa Kamilje, brda kod Leposavića, na kojem je postavljen ogroman krst, iako u begu od kosovskih struktura, na video snimku poručio – „Tu sam, a vi znate šta to znači. Nema predaje“.

Upravo je u njegovom, zaplenjenom i plombiranom objektu – zgradi, odnosno restoranu Grej u Mitrovici, Kosovska policija, postavila kamere početkom ovog meseca.

Pitanje nadzornih kamera na Severu kao kontraverzno nije zapravo novo.

Podsetimo, u vreme kada je 2012. godine na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije bio Aleksandar Vulin, odobrena je i unapred plaćena ugradnja sistema za video nadzor u opštini Zvečan na Kosovu. Taj posao vredan oko 900.000 evra dobila je privatna firma „DBS Konsel“ iz Beograda, vlasnika Uroša Čubrilovića. Detalje ove nabavke, iako je plaćena iz republičkog budžeta, Vlada Srbije je godinama držala pod oznakom strogo poverljivo, a ni interesovanje značajnih istraživačkih medija u Beogradu nije pomoglo.

Iako je ova sporna nabavka usledila tek nekoliko meseci pošto je Vulin isplatio 205.000 evra za stan, Agencija za borbu protiv korupcije u izveštaju koji je dostavljen Tužilaštvu za organizovani kriminal navela da to treba imati u vidu prilikom ispitivanja porekla novca i nabavku spornih kamera.

Vulin je kazao da je 205.000 za kupovinu stana u Beogradu pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Slučaj je prošao je kroz tri tužilaštva i nijedno nije utvrdilo odakle mu novac. Svi postupci protiv ministra su, međutim, obustavljeni. 

Sever je godinama bio pokriven nadzornim kamerama koje je kontrolisala srpska strana, što se pravdalo pitanjem bezbednosti.

Ipak ni to što je Mitrovica bila pokrivena nadzornim kamerama nije do danas pomoglo da se razjasni slučaj ubistva Olivera Ivanovića, osim u jednom delu – za otkrivanje automobila koji je pratio Ivanovića i iz kojeg je navodno pucano na njega.

Diskusija PIK-a i KP sa građanima i NVO u KM: Razgovori o slučajevima na Severu, Eljšani: Ne trebaju mi korumpirani policajci; kamere potrebnePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.