Pič: BG i PR da ispune sve obaveze iz dijaloga uključujući ZSO, ali da to ne koči implementaciju ostalih

FOTO: Vlada Srbije

Vest je ažurirana

Očekujem da vidim sveobuhvatni, konačan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Taj sporazum mora biti prihvatljiv za građane jedne i druge strane i mora doneti dugoročnu korist njima, ali i celom regionu. Istovremeno, obe strane moraju da ispune sve obaveze preuzete i tokom dijaloga, a Zajednica srpskih opština je jedna od njih, kazao je u intervjuu za Kurir, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuart Pič.

Međunarodni diplomata boravio je juče u Beogradu, gde se sastao sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, premijerkom, Anom Brnabić, ali i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Iz Beograda je potvrđeno da je tokom ovih susreta razgovarano o situaciji na Kosovu, a svoj stav o kosovskom pitanju za Kurir je detaljnije izneo Britanac.

Kaže da je optimista da to pitanje može uskoro da se reši, jer, kako je dodao, veruje da kada postoji volja – postoji i način, te da od „nepotrebnih odlaganja“ niko nema koristi.

„Politička volja i politička hrabrost bi trebalo da dovedu do održivog sporazuma između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa. Snažno verujem da je to u dugoročnom interesu ljudi i zajednica Srbije i Kosova, i njihovog budućeg napretka. Koraci napred po pojedinačnim pitanjima tokom prethodnih godina pokazuju da napredak može biti postignut. Pregovaračima na obe strane su očigledno potrebni vreme i prostor da prođu kroz sve detalje, ali proces se odvija već nekoliko godina i niko nema koristi od nepotrebnih odlaganja“, kazao je Pič.

Govoreći o najavljivanom sporazumu, kaže da je na liderima da se dogovore o preciznom formatu i njegovom sadržaju.

Upitan o tome Da li se uopšte može govoriti o nečemu drugom, ako kosovska strana odbija da ispuni ono što je dogovoreno pre 10 godina, konkretno za Zajednicu srpskih opština, Pič smatra da obe strane treba da ispune sve preuzete obaveze iz dijaloga.

„I Kosovo i Srbija treba da ispune sve obaveze preuzete tokom dijaloga. Zajednica srpskih opština je jedan od tih neispunjenih elemenata, ali on ne bi trebalo da koči implementaciju ostalih. Kako će Zajednica izgledati kada bude osnovana, pitanje je za strane u dijalogu. Ni jedna od strana ne treba da posmatra implementaciju sporazuma kao ustupke ili pretnju njihovoj poziciji, već kao konstruktivno i odgovorno učešće u dijalogu. I Srbija i Kosovo imaju obavezu prema svojim građanima da nastave razgovore i da rade na praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa – i svakodnevnih života“.

Za predlog koji podržavaju Nemačka i Francuska, kaže da on to ne može da komenatriše, jer je u pitanju neobjavljeni dokument. Ali, Britanija podržava svaki predlog – koji dovodi do rešenja.

Pič takođe smatra da je poslednjih deset godina dijaloga uz posredovanje EU, uprkos izazovima i frustracijama, došlo do napretka u odnosima između Prištine i Beograda.

Stjuart Pič danas se sastao sa sprskim Patrijarhom Porfirijem, sa kojim se saglasio, kako je saopštila SPC, da je neophodno osnažiti dijalog o svim važnim pitanjima kako na globalnom, tako i na nivou Balkana i Evrope.

Pič je, navodi SPC, posebno naglasio važnost Srpske Pravoslavne Crkve u takvom dijalogu, te neophodnost učestvovanja Crkve i verskih zajednica u takvom procesu.

„Prioritet bi trebalo da bude da dođemo u poziciju kada vreme i resursi mogu da budu usmereni na saradnju i ostvarenje realnih poboljšanja života običnih građana i rešavanje njihovih svakodnevnih problema“, poručio je Pič, dodajući da se strane moraju odmaći od reči i dela koji „podgrevaju podele i nepoverenje“.

Povezane vesti:

 

Vučić i Piču ponovio: Ključno pitanje za Srbiju formiranje ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.