Vučić i Piču ponovio: Ključno pitanje za Srbiju formiranje ZSO

FOTO: Aleksandar Vučić/Fejsbuk

Vest je ažurirana

Pre nego što je krenuo put Davosa, kako bi učestvovao na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je ugostio specijalnog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuarta Piča.

Iako konferencije za medije nakon sastanka nije bilo, već je najavljeno saopštenje, srpski predsednik o sastanku je ipak inicijalno izvestio na društvenim mrežama.

Vučić je, kako navodi u objavi na Instagramu, Piča upoznao sa pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, a posebno na KiM.

Kaže da je britanskom izaslaniku ukazao i na incidente na Kosovu.

„Ukazao sam na sve veći broj incidenata i jednostranih poteza Prištine koji suštinski ugrožavaju bezbednost i opstanak Srba i nealbanaca na KiM“.

I Piču je kazao da je Srbija posvećena očuvanju mira u regionu, o čemu, kaže, svedoče i brojne inicijative regionalnog povezivanja čiji je pokretač upravo Srbija.

Ključno pitanje, navodi Vučić, za Srbiju ostaje formiranje Zajednice srpskih opština, kao preuzete i prihvaćene obaveze Prištine u skladu sa međunarodnim sporazumima, kao i bezbednost srpskog življa na Kosovu i Metohiji, za šta očekuje punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedno je istakao, kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, da Srbija ceni ulogu KFOR-a u zaštiti Srba na Kosovu, a u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN.

I Pič se složio da je uloga KFOR-a važna, te dodao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Predsednik Srbije u prethodnom periodu, a konačno i sinoć, najavljivao je da će se krajem januara oko Svetog Jovana –  sastati sa „velikom četvorkom“, premda ne precizirajući o kome se radi.

Ujedno, RSE, pozivajući se na svoja saznanja iz diplomatskih izvora u Briselu, najavljuje da će specijalni izaslanici EU i SAD za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar u petak, 20. januara boraviti u Prištini, a potom i u Beogradu.

 

U međuvremenu se sa Stjuartom Pičom sastala premijerka Srbije Ana Brnabić, a potom i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

On je britanskog zvaničnika informisao o položaju srpskog naroda na KiM, nakon, kako je rekao, „poslednjih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine“.

Petković je istakao da su napadi na „Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava“, podsetivši na incidente na Badnji dan i Božić.

Ujedno se osvrnuo na jučerašnju odluku kosovskih vlasti o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić.

„Vlasti u Prištini nastavljaju da generišu krize jednostranim potezima i pravnim nasiljem, posebno imajući u vidu da su prethodne eksproprijacije imale za cilj gradnju nelegalnih baza specijalne policije u srpskim sredinama na severu pokrajine“, kazao je Petković.

Kazao je Piču da će „Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost kao i do sada“ i da je ispunio sve obaveze, te da je, kako je naveo „sva odgovornost za novo nastalu situaciju na Prištini“, koja odbija da formira ZSO.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.