Petković za Kurtija: Ukoliko neko ne zaustavi ovog čoveka, od čitavog regiona napraviće bure baruta

FOTO: Instagram/Petar Petković

Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio sukobima i eskalacijom nasilja na Severu. Za Кurtija imam samo jednu poruku – NATO je dužan da speči svaki pokušaj upada specijalne policije na Sever. Ako oni neće, sprečiće srpski narod – reagovao je Petar Petković odmah nakon najave sutrašnjeg intervjua kosovskog premijera za Al Džaziru, u kojem je poručio da niko ne može da zaustavi specijalnu Policiju da dođe na Sever Kosova.

I dok evropski i američki posrednik intenzivnom šatl diplomatijom pokušavaju da smire strasti u zahuktaloj krizi oko tablica, obnavlja se skok tenzija.

„Barikade nisu rešenje(…)Postoji državni mehanizam koji će reagovati. To nije samo policija nego i specijalne policijske snage i niko ne može da zaustavi specijalnu policiju da dođe na Sever“, kazao je Kurti uz opasku da na severu „nikada nije bilo više vladavine prava nego sada“.

Odmah je uzvratio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Predstavnik privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Кurti danas je najotvorenije zapretio sukobima i eskalacijom nasilja na severu Кosova i Metohije (…) Za Кurtija imam samo jednu poruku – NATO je dužan da speči svaki pokušaj upada ROSU na sever! Ako oni neće, upade ROSU će sprečiti srpski narod!“ – poručio je u pisanoj izjavi i dodao:

„Da budem sasvim jasan – reč je o direktnoj i ogoljenoj pretnji nasiljem, silom i sukobima koje Кurti priziva da bi zauzeo sever Кosova i Metohije kojim je godinama opsednut. Jasno i glasno – Rosu nema šta da traži na severu Кosova i Metohije, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma“.

„Maske su pale i sada je sasvim jasno ono na šta od početka Beograd upozorava – da je jedini i pravi Кurtijev cilj izazivanje sukoba i proterivanje srpskog naroda. I ukoliko neko ne zaustavi ovog čoveka, on će od čitavog regiona napraviti bure baruta jer je spreman na sve. Beograd će učiniti sve da sačuva mir, ali neće dopustiti progon i nasilje nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji!

Podseća na to da je za policijske poslove na severu prema Prvom briselskom sporazumu nadležan isključivo Regionalni direktorat policije – Sever.

„Posebno ističem da takozvane jedinice Rosu koje predstavljaju do zuba naoružane formacije sa oklopnim vozilima ne smeju na sever КiM bez dozvole komandanta Кfora i četiri srpska gradonačelnika, a na osnovu sporazuma koji je Priština potpisala sa NATO 2013. godine“.

Nakon nedavne eskalacije situacije na Severu Kosova na putevima severnog Kosova patrolira povećan broj vozila KFOR-a, ali i blindirana vozila (specijalnih jedinica) Kosovske policije.

Ove jedinice su se zapravo ‘odomaćile’ na Severu nakon prethodne krize sa tablicama.

Zvaničnici KFOR-a su u više navrata do sada razjašnjavali da Kosovska policija na Sever može da dođe bez prethodnog odobrenja KFOR-a, odnosno gradonačelnika sa Severa Kosova, ali da to nije slučaj sa KBS-om.

Vučić tvrdi da specijalci ne mogu na Sever bez dozvole; Svećlja odgovara: Laže, to se odnosi na KBS


Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.