Kurti: Niko ne može da zaustavi specijalnu Policiju da dođe na Sever Kosova

FOTO: Fejsbuk stranica Pokreta Samopredeljenje

Niko ne može da zaustavi specijalnu Policiju da dođe na Sever Kosova, kazao je Aljbin Kurti.

Još se nisu ohladili ni tragovi koraka američkog i evropskog posrednika, koji su prethodnih dana još jednom u Prištini a danas i u Mitrovici pokušavali da pronađu izlaz iz aktuelne krize, da bi potom stigli i u Beograd u istoj nameri, a kosovski premijer još jednom potvrđuje da će 1. septembra sprovesti ono u čemu je sprečen 1. avgusta.

„Barikade nisu rešenje(…)Postoji državni mehanizam koji će reagovati. To nije samo policija nego i specijalne policijske snage i niko ne može da zaustavi specijalnu policiju da dođe na Sever“, kazao je Kurti.

U intervjuu za Al Džaziru koji će se emitovati sutra u 19:05, poručio je da je Sever – „deo Kosova“ i da se „nalazi na Kosovu“, a da na Severu:

„Nikada nije bilo više vladavine prava nego sada“.

Sada – u toku su tenzije od kada je kosovska vlada prvo krajem juna najavila, a potom i 31. jula pokušala da na Severu sprovede dve odluke: da u roku od dva meseca građani uklone sve KM tablice i postave RKS, i uvede recipročnu meru izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za državljane Srbije.

Srbi na čelu sa zvaničnim Beogradom su se tome usprotivili i postavili barikade, dok su srpski zvaničnici na čelu sa Aleksandrom Vučićem upozorili na to da se sprema pogrom Srba, i da će Srbi sa Severa do 1. oktobra biti proterani.

Kurti i ostali kosovski zvaničnici optužuju Beograd da veštački izaziva krizu dok oni pokušavaju samo da sprovedu odluke iz Briselskog sporazuma i uvedu red i zakon.

Odluke su podržale i zemlje Kvinte, ali ne i tenzije, pa su se američki ambasador u Prištini i EU predstavnik direktno uključili 31. jula uveče, nakon postavljenih barikada, i hitno se sastali sa Kurtijem pre nego je kosovska vlada i odložila primenu odluke na mesec dana.

Međunarodna diplomatija se zahuktala, ali susret Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu nije rezultirao dogovorom, pa se nastavilo sa šatl diplomatijom, dok je NATO povećao snage na Severu.

Rok ističe 1. septembra, a za to vreme, Kosovo je ponovo dospelo u žižu regionalne i međunarodne javnosti. I dok NATO i KFOR poručuju da neće biti rata, glavno pitanje u javnosti je: Hoće li biti oružanog sukoba?

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.