Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo; o.Sava: Što pre primeniti odluku Ustavnog suda

Petković Janjić Visoki Dečani
FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor kancelarije za KiM, Petar Petković, prisustvovao je liturgiji na veliki hrišćanski praznik Cveti u manastiru Visoki Dečani. On je poručio da je ovaj manastir vrednost koju treba da čuvamo.

“Danas smo veliki hrisćanski praznik Cveti proslavili pod svodovima čuvenih Visokih Dečana. Ovaj veliki manastir predstavlja ne samo materijalnu već i duhovnu riznicu ali i poreklo identiteta srpske kulture i tradicije. Zahvaljujući Visokim Dečannima znamo ko smo i kuda treba da idemo. Zbog toga je veoma važno da čuvamo Visoke Dečane i da ih posećujemo jer to je odnos prema našoj istoriji i identitetu”, poručio je Petković iz Visoki Dečana.

 

On se zahvalio vladiki Raško-Prizrenskom Teodosiju i igumanu Savi Janjiću na gostoprimstvu.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić upoznao je direktora kancelarije za KiM i njegovu delegaciju sa uslovima života u manastiru.

“Zeleći svima da čestitam praznik Cveti, na ovaj dan bih izrazio i veliku zahvalnost Petru Petkoviću i njegovim kolegama koje sam imao priliku da upoznam sa životom u manastiru”, rekao je otac Sava.

On je naglasio da je od velike važnosti da se poštuju zakoni na Kosovu.

“Manastir Visoki Dečani živi u specifičnim okolnostima. Veoma je važno da se od strane lokalnih institucija što pre izvrši odluka ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje a isto tako i da se poštuje dogovor koji je napravljen preko komisije za implementaciju zaštićenih zona oko puta kroz zaštićenu zonu, odnosno zaobilaznog puta za Crnu Goru koji je planiran tim dogovorom. Veoma je važno da se zakoni poštuju”, rekao je otac Sava.

Iguman Sava je naglasio da je manastir veoma važan za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za sve koji žive na ovim prostorima.

“Veoma je važno da se zakoni poštuju i mislim da ovaj manastir koji je važan za našu crkvu i veoma važan spomenik kulture za sve koji žive na ovim prostorima ali i svetske kulture bude adekvatno zaštićen. Posebno se zahvaljujem vojnicima KFOR-a koji obezbeđuju ovaj manastir i koji nam pomažu” rekao je otac Sava.

Nakon posete Visokim Dečenima, Petković će posetiti Štrpce, čime završava svoju dvodnevnu posetu teritoriji Kosova.

Radio Goraždevac

O prvom danu posete Petkovića čitajte u:

Kamenica: Novi dom i za porodicu Ivković

Petković uručio još 12 ključeva stanarima nove zgrade u Bošnjačkoj mahaliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.