Koha: Novo Brdo jedina većinski srpska opština koja je dobila vakcine iz Prištine

Foto: KoSSev

Među skoro 30 opština na Kosovu kojima su, prema spisku kosovskog ministarstva zdravlja, dostavljene doze vakcine AstraZeneka, osim Novog Brda, nema drugih opština sa srpskom većinom, piše prištinska Koha. Iz kosovskog ministarstva zdravlja navode da je bilo minimalnih zahteva za vakcine protiv kovida iz ovih opština, ali i da nikom nije uskraćen pristup.

Kosovsko ministarstvo zdravlja nedavno je objavilo spisak raspodele 24.000 doza vakcine AstraZeneka koje su pristigle na Kosovo pre nepunih 30 dana.

Vakcine su dostavljene za 29 opština, međutim, na ovom spisku nema opština sa srpskom većinom, osim Novog Brda kojem je dostavljeno svega 17 doza, piše Koha.

Na ovom spisku se ne nalazi i opština Gračanica kojoj je nedavno dostavljeno nekoliko doza za Centar za stare osobe, javlja dalje ovaj medij.

Građani iz srpskih sredina već mesecima se vakcinišu na jednom od tri punktova u centralnoj Srbiji.

Direktor Glavnog centra za porodičnu medicinu u Štrpcu, Saša Krstić, potvrdio je za prištinsku Kohu da je oko 600 stanovnika ove opštine vakcinisano u Kuršumliji, ali i da im nije dostavljena nijedna doza iz kosovskog sistema.

Kosovsko ministarstvo zdravlja takođe je potvrdilo u pisanom odgovoru za Kohu da je bilo minimalnih zahteva iz opština sa srpskom većinom za snabdevanje vakcinama, uz naznaku da su svim opštinama omogućili pristup vakcinama.

„Bilo je malo zahteva za snabdevanje vakcinama iz opština sa srpskom većinom od kojih su neke (doze) dostavljene Centru za negu starih u Gračanici“, navodi se u odgovoru ovog ministarstva.

Podsetimo, iako je Kosovo počelo sa zvaničnom vakcinacijom krajem marta, prve vakcine na Kosovu stigle su u severne opštine još krajem prošle godine. Reč je o vakcinama koje su dostavljene iz Beograda, u kom je nekoliko dana pre kraja 2020. godine započet proces vakcinacije.

Sa vakcinacijom se potom i prestalo, nakon bujice kritika koje su stigle iz Prištine, ali i pokretanja istrage tužilaštva o tome kako su vakcine ušle na Kosovo.

Ubrzo zatim krenulo se sa imunizacijom građana iz srpskih sredina u Raški, Kuršumliji ili Bujanovcu, u zavisnosti od prebivališta građana.

I dok se vakcinacija građana iz srpskih sredina na teritoriji Kosova nastavlja u centralnoj Srbiji, na Kosovu se sa procesom imunizacije staje usled nedostatka vakcina.

Dolazak novih doza, ovog puta proizvođača Fajzer, najavljuju se za maj mesec.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.