Srbin iz Štrpca tvrdi da je zadržan preko 12 sati na Breznici pa pušten preko Končulja, kaže ispitivala ga i BIA

Foto: Ok Radio

Goranu Vasiljeviću iz sela Sevce, opština Štrpce, koji se jutros uputio ka Leskovcu na zakazani lekarski pregled preko prelaza Breznica, ulazak u centralnu Srbiju nije bio dozvoljen duže od 12 sati, potvrdio je za KoSSev sam Vasiljević u više telefonskih razgovora. Ipak, neposredno pred objavljivanje ove vesti, Vasiljević, koji se, prema svedočenju, nalazi u pratnji sina i dvojice rođaka, „dobio je zeleno svetlo“, tako što je upućen na drugi prelaz – Končulj i sada se nalazi na putu ka Leskovcu.

„Malo su nas i sada zadržali, ali su nas uputili na drugi prelaz. To je Končulj. Hvala Bogu, prešli smo i idemo sada ka Leskovcu“, upravo nam je potvrdio Vasiljević u telefonskom razgovoru.

Vasiljević je za KoSSev prethodno objasno da je njemu, njegovom sinu i dvojici rođaka jutros oko 10 časova na prelazu Breznica u opštini Bujanovac, srpska policija navodno zabranila da nastave put, kako on tvrdi, bez ikakvog razloga.

„Ne daju mi da prođem. Zadržan sam bez ikakvog obrazloženja, bez ikakvog papira. Jednostavno, meni je zabranjeno da uđem u Srbiju“, objasnio je tada.

Iako tvrdi da nije politički aktivan, a da je nezaposlen, Vasiljević za naš portal govori da sumnja da je navodno zadržan iz političkih razloga. Razlog za sumnju dobio je na osnovu prirode pitanja sa kojima su ga, kako tvrdi, ispitivali policijski službenici, među njima, kaže  i ostalih jedinica.

„Svrha priče i njihovog izgovora za zadržavanje je zato što ne podržavam lokalnu vlast u opštini Štrpce, tačnije Srpsku listu, što je moje pravo“, kaže on dodajući i da je „legalan, čist čovek, bez i jedne kazne i poternice“.

KoSSev je u međuvremenu zahtev za potvrdu ove vesti uputio BIA-i, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Takođe, pre objavljivanja vesti, obratili smo se i Kancelariji za KiM. Zamolili su nas da sačekamo kako bi pribavili potrebne informacije i proverili tačnost vesti, odnosno, navodnog događaja.

Na tvrdnje o zabrani ulaska u centralnu Srbiju Goranu Vasiljeviću reagovala je i srpska političarka sa KiM Rada Trajković postavljajući pitanje zašto je ovom srpskom državljaninu iz Štrpca zabranjen ulaz.

Prema njenim rečima, Vasiljević je opozicioni aktivista suprotstavljen Srpskoj listi, zbog čega je i fizički napadan.

Trajković postavlja pitanje da li je to razlog za njegovu neustavnu diskriminaciju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.