Identifikovane još dve osobe iz masovne grobnice u Kiževaku

 

FOTO: Veljko Odalović

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopštio je danas da su pristigli rezultati DNK analiza za dve osobe čiji su ostaci pronađeni prošle godine na lokaciji Kiževak kod Raške, te da je, kako je saopštio, potvrđeno da je reč o „žrtvama rata“.

Direktor Komisije kosovske vlade za nestala lica, Kuštrim Gara (Kushtrim Garra), potvrdio je za KoSSev ovu informaciju.

„Iz uzoraka kostiju koji su ekshumirani prošle godine iz masovne grobnice u Kiževaku i koji su poslati na DNK analizu, potvrđeno je da ove kosti pripadaju žrtvama rata na Kosovu. Do sada, izvršene su dve nove identifikacije“, naveo je Gara.

„Postoje veze između masovnih grobnica Kiževaka i Rudnice, tako da na osnovu identifikacija do sada, potvrđeno je da posmrtni ostaci pripadaju žrtvama koje su ubile srpske vojne snage u masakru u Rezalima“, naveo je Gara u pisanom odgovoru.

Kosovski premijer prisustvovao je danas obeležavanju 22 godišnjice zločina u Rezalama.

U objavi na Fejsbuku potom je naveo da su na ovu godišnjicu stigle prve DNK analize ekshumiranih ljudskih ostataka u Kiževaku kod Raške.

„Tačno na ovu godišnjicu dobili smo informaciju da je na osnovu uzoraka kostiju koji su tokom prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice u Kiževaku i koji su poslati na DNK analizu, potvrđeno da ove kosti pripadaju žrtvama rata na Kosovu. Do sada postoje dve nove identifikacije u vezi kojih smo stupili u komunikaciju sa porodicama identifikovanih osoba“, saopštio je Kurti.

On ujedno dodaje da se lokalitet u Kiževaku „povezuje“ sa onim u Rudnici koji se takođe nalazi u opštini Raška.

„Čekamo da se i druga lica, žrtve masakra u Rezalima, a koja su na listi nestalih lica, pronađu u Kiževaku. Međutim, to će se znati nakon što se završe iskopavanja i ekshumacije na toj lokaciji, i kada se završe sva potrebna sudsko-medicinska veštačenja“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

S ciljem potrage za telima nestalih 1999. godine na Kosovu, u toku prošle godine vršila su se iskopavanja na ukupno deset lokacija, od kojih devet na Kosovu i jedna u Srbiji – Kiževak. Iskopavanja su prekinuta krajem prošle godine, nakon pogoršanja vremenskih uslova.

Pretpostavlja se da su na ovim lokacijama pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba, od kojih između 5 i 6 u Kiževaku, potvrdio je nedavno za KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj (Ramë Manaj).

Kako je tada naveo Manaj, uzorci svih tela su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, nekon čega se čekao odgovor.

Detaljnije informacije o navodima kosovskog premijera pokušali smo da saznamo i od beogradske Komisiji za nestala lica. Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, nije odgovarao na pisane upite do objavljivanja vesti.

Ujedno, za sada nema nikakvih informacija o identifikaciji ljudskih ostataka pronađenih u Kiževaku na sajtu vlade Srbije za nestala lica.

Iskopavanja će se vršiti i ove godine.

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini, Arsim Grdžaljiu (Gërxhaliu) najavio je nedavno da će se iskopavanja vršiti na tri lokacije, ali i da su planirana nova iskopavanja i kod Sjenice.

Da postoji mogućnost da će se vršiti iskopavanja i na drugim lokacijama u centralnoj Srbiji, potvrdio je još krajem prošle godine predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

Odalović je tada novinarima rekao da će biti istražene tri lokacije po zahtevu Kosova.

„Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih proverimo“, rekao je tada Odalović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.