Nakon Hovenijera i Rode: Preregistracija vozila i izdavanje deklaracionog lista u skladu sa briselskim sporazumom

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, kazao je da je odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila sa registarskim tablicama koje izdaje MUP Srbije i izdavanju deklaracionog lista srpskim državljanima koji ulaze na Kosovo – legitimna i u skladu sa sporazumima potpisanim u Briselu.

Rode je u objavi na društvenoj mreži Twitter naveo da je početak sprovođenja pomenute odluke pomeren za 1. septembar, te da je to urađeno uz saglasnost SAD i EU.

Nemački diplomata je o tome, ali i o situaciji u regionu juče razgovarao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Osmanijeva je, kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, istakla da je „bitno da se Srbiji pošalju jasne poruke od strane međunarodne zajednice da se zapaljiva retorika i nasilni postupci putem ilegalnih struktura na severu Kosova neće tolerisati“.

Na sastanku Osmanijeve i Rodea bilo je reči i o kandidaturi Kosova za članstvo u Savet Evrope, viznoj liberalizaciji itd.

Podsetimo, sličnu poruku nedavno je uputio američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

Radio Kontakt Plus

KoSSev: Zapadne diplomate su, od kada je direktnim posredovanjem SAD i EU u nedelju uveče odloženo sprovođenje odluka kosovske vlade o srpskim ličnim kartama i tablicama na mesec dana, intenzivirale svoje sastanke i kontakte sa prištinskim zvaničnicima.

Tako je već 2. avgusta sa Kurtijem razgovarao prvi čovek NATO-a, Jens Stoltenberg.

Takođe, kako su kosovski mediji javili američki ambasador Džefri Hovenijer, čija je inicijativa, pored šefa evropske diplomatije, i bila da se sprovođenje odluke u nedelju odloži, se juče ponovo sastao sa kosovskim premijerom, ali su detalji o ovom sastanku izostali.

Američki amabasador zapravo je bio prvi ambasador u Prištini koji je još pre dva dana kazao da je stav SAD-a da su mere o preregistraciji tablica na „RKS“ i izdavanju deklaracionih listova ulaz-izlaz u potpunosti u skladu sa Briselskim sporazumima, kao i da su koordinisane sa međunarodnom zajednicom.

Istovremeno, u zgradi kosovske vlade sa zamenikom kosovskog premijera, Besnikom Bisljimijem se juče sastao britanski ambasador, Nikolas Abot. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.