Petković položio kamen temeljac za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

„Ovo nije običan kamen temeljac. Ovo je kamen temeljac srpske sloge i jednistva“, poručio je prilikom polaganja kamena temeljca za zgradu Univerziteta u ovom gradu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković. Na novinarska pitanja nije hteo da odgovara, a iz službe za medije ove kancelarije nam je rečeno da to „nije bilo predviđeno“ za ovaj povod, već da će se konferencija za medije održati uskoro u Gračanici gde je u toku sastanak sa Srpskom listom.

Prema Petkovićevim rečima, na ovaj dan se čekalo 22 godine, a očekuju ga 10.000 studenata i preko 760 profesora i nastavnika, kao i Kosovska Mitrovica.

Govoreći o zgradi koja treba da bude izgrađena na mestu gde je donedavno bila stara škola „Branko Radičević, naveo je da je reč o izuzetnoj investiciji, odnosno, kako je kazao, o kapitalnom projektu vrednom 720 miliona dinara.

„Biće velelepne učionice, kabineti, laboratorije, amfiteatri, sve će biti digitalizovano, biće to jedan od najsavremenijih objekata ne ovde samo u Kosovskoj Mitrovici, već i u državi Srbiji“.

U susret lokalnim, kosovskim izborima 17. oktobra, Petković je i danas imao poruku o ujedinjenju, ponavljaući reči predsednika Srbije:

„I zato smo danas ujedinjeni kao što smo bili i kao što ćemo biti i Srpska lista i naš Univerzitet i država Srbija“.

Spirić: Neće nas komšije razjediniti

I za predsednika Privremenog organa Kosovska Mitrovica nema lepšeg dana od danas.

Ono što današnji temelji ispisuju upravo je temelj „našeg opstanka i žestine“, kazao je Aleksandar Spirić.

Ujedinjeni, jedinstveni, složni za bolju Kosovsku Mitrovicu, sloga iznad svega, takođe je iste poruke uputio.

Sa druge strane, osvrnuo se i na to da, kako kaže, u poslednje vreme „mnogi pokušavaju da naruše jedinstvo i slogu“, ali Spirić poručuje da neće uspeti – jer svi su na „trajnom putu i u jedinstvenoj neraskidivoj vezi sa Beogradom“.

Naglasio je i to da „komšije pokušavaju da ih razjedine, a oni da se ujedine kako bi nas proterali sa ovih prostora“.

„Neće naravno uspeti“, dodaje.

Vitošević: Predsednik Vučić zatražio da ova zgrada bude najlepša

Profesor i rektor Univerziteta u Prištini, Zdravko Vitošević kaže da su u Mitrovici oni pronašli sebe.

„Mi smo u ovom gradu našli sebe, našli smo svoj identitet. Našli smo mogućnost da obrazovanje temeljno spoznamo i zadržimo srpski narod na prostoru Kosova i Metohije“.

Ponovio je i da je „obrazovanje jedan od temelja opstanka i ostanka na KiM“.

Vitošević je otkrio i to da je srpski predsednik Aleksandar Vučić zatražio da ova zgrada Univerziteta bude najlepša u Kosovskoj Mitrovici, a da ipak bude najfunkcionalnija.

Na 96 studijskih programa na 10 fakuleta ovog Univerziteta znanje stiče više od 10.000 studenata, podsetio je Vitošević.

Kaže i da su ove godine upisali u prvom upisnom roku za 10 odsto više studenata.

„Ovom zgradom stvoriće se prostor, dobićemo opremu i kadrove koji će na najbolji i na najkompetentniji način edukovati mlade ljude koji će potom biti sposobni da svoja znanja prenesu“.

Osim što je najlepši, za ovaj dan je rektor poželeo da bude i najsrećniji.

„Jer će se u ovoj zgradi naći mesta za četiri fakulteta, rektorat kao i za univerzitetsku biblioteku“, objasnio je.

Današnjem obilasku Univerzitetskog centra prisustvovali su čelnici Srpske liste, kao i njihovi kandidati za gradonačelnika na predstojećim kosovskim izborima.

Petković nije hteo da odgovara na pitanja koja smo pokušali da postavimo, uz objašnjenje predstavnice za medije ove kancelarije, da će on to učiniti na konferenciji za medije u Gračanici, gde je u toku sastanak sa Srpskom listom.

Petković od juče obilazi većinski srpske sredine. Najpre je u Prilužju prisustvovao obeležavanju seoske slave, a potom u Leposaviću obišao tri sela ove opštine – Ibarsku Slatinu, Sočanicu i Lešak, a najava o njegovom dolasku medijima je stigla 15 minuta nakon što je već prema programu trebalo da bude u Prilužju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.