Crna Gora uvela nove mere – jedan od 4 dokaza da niste zaraženi potreban za ulazak

Vlada Crne Gore donela je nove epidemiološke mere protiv širenja koronavirusa, a zdravstveni zvaničnici su ih upravo saopštili na konferenciji za medije.

Za ulazak u Crnu Goru crnogorski državljani i stranci dužni su da poseduju jedan od četiri dokaza:

  • Da je potpuno vakcinisan/a ili vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv kovida 19;
  • Da poseduje negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata;
  • Da poseduje dokaz da je osoba prebolela kovid 19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);
  • Da poseduje negativan brzi antigenski test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati.
„Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mestom boravka u Crnoj Gori, ne poseduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test“, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, dodajući:
„S druge strane, u Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Severne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja“.

 

Svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje.

Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde koji moraju da poseduju i domaćini i gosti događaja.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoletnih lica na otvorenom javnom mestu uz poštovanje propisanih mera (nošenje maske i držanje odstojanja).

Sahrane se obavljaju uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Preporuka Vlade u Podgorici je i da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata.

Ove mere biće na snazi od 21. avgusta do 10. septembra. U slučaju promene epidemiološke situacije, biće momentalno korigovane.

Inače, kako je kazala direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović, na bolničkom lečenju u Crnoj Gori nalazi se 195 pacijenata.

Prihodi od turizma iznad očekivanja

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović kazala je da su ostvareni prihodi u letnjoj turističkoj sezoni iznad očekivanja.

„Prema podacima NTO, na dan 13.08. u Crnoj Gori boravilo 191.768 turista (preko 8 puta više nego u istom periodu prošle godine, a na nivou od 87 odsto iz 2019). Promet na graničnim prelazima u julu 2021. godine (2.765.273) veći je nego promet za svih 12 mjeseci 2020. godine, a na nivou od 82,5 odsto u odnosu na 2019. U julu mjesecu i za prvih 17 dana avgusta, u Crnu Goru je uslo preko million stranih turista (za šest mjeseci oko 306.000, na nivou od 40 odsto iz 2019). Prihodi od turizma iznad očekivanja i projekcija na kojima se oslanja budžet“, navela je državna sekretarka.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.