Petković iz Prilužja: Samo ujedinjeni možemo da opstanemo

FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, prisustvovao je danas u Prilužju obeležavanju Preobraženja, hramovne i seoske slave, u porti crkve Preobraženja Gospodnjeg, a potom u opštini Leposavić obišao sela Ibarska Slatina, Sočanica i Lešak.

Nakon Svete Arhijerejske Liturgije koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, Petković je meštanima Prilužja čestitao slavu.

„Neka Gospod da, da se i mi preobrazimo po meri naše sloge i jedinstva, koje i mi danas ovde svedočimo ispred ovog hrama, jer je ovde prisutna i država Srbija i Srpska lista i naša Crkva. Samo ujedinjeni i složni možemo da opstanemo i ostanemo ovde na Kosovu i Metohiji“, istakao je Petković.

PSG poručio Kancelariji: Prestanite sa targetiranjem građana kao državnim neprijateljima

Poruke o jedinstvu i Srpskoj listi, slao je danas i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Mi izlazimo ujedinjeno, jer oni koji nisu ujedinjeni na Kosovu i Metohiji, i koji nisu iza Srpske liste, teško da će dobiti poverenje naroda. Jer poverenje morate da dobijete na osnovu zajedništva i jedinstva, a ne na osnovu rušenja onoga što vas cuva i čuva vaš identitet i opstanak na KiM“, kazao je danas predsednik Srbije.

Više o tome u posebnoj vesti.

Da jedino Srpska lista može da predstavlja Srbe na Kosovu poručio je pre nekoliko dana i Petković, ocenivši ujedno da je kandidatura Branimira Stojanovića za gradonačelnika Gračanice podrška neprijateljima Srbije i protiv srpskog jedinstva.

Sa druge strane, Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas Kancelariju za KiM da prestane da targetira kandidate kao državne neprijatelje i bavi  seizborima za predsednika opština na Kosovu.

Ujedno su od Kancelarije zatražili da dopuste slobodno kandidovanje svih onih koji misle da Srpska lista ne predstavlja njihove interese na pravi način.

Oni ocenjuju da je „nedopustivo da se bilo ko označava kao izdajnik i saradnik neprijatelja samo zato što želi da učestvuje u političkom životu i da se kandiduje na izborima“.

Poručili su i to da Srbija ne sme da ukida već da podstiče politički pluralizam i ne sme da pravi podelu na „politički podobne i politički nepodobne Srbe na Kosovu i Metohiji“.

„Takva politika je već dovela do užasnih posledica, o čemu svedoče ubistva Dimitrija Janićijevića i Olivera Ivanovića u čijoj je satanizaciji država Srbija učestvovala koristeći sva raspoloživa sredstva“, zaključili su.

Petković je ujedno preneo građanima pozdrave predsednika Aleksandra Vučića.

„Naš predsednik čini sve da odbrani srpske nacionalne interese ovde na KiM, da pomognemo i da se još više borimo za opštinu Vučitrn i za naše institucije i za nova radna mesta i za mnoge druge investicije i projekte koje Kancelarija za KiM, preko Vlade Republike Srbije, ne samo pokreće, nego i finansira, ali i završava.
I u narednom periodu još više i još jače ćemo se boriti i za opštinu Vučitrn i za sve naše srpske sredine ovde na Kosovu i Metohiji. Mi smo ovde na svome, mi ovde želimo mir, želimo nova radna mesta i to ćemo i da učinimo kao Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom Vučićem“, poručio je Petković.

Podsetio je i na Vučićevo obećanje – da se nikada više neće dogoditi niti pogrom, niti „oluja“.

„Zato možete da budete sigurni, jer je uz vas vaša država Srbija i mi ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo, da ovde imate život dostojan čoveka u 21. veku“, zaključio je Petković.

Obeležavanju slave prisustvovali su i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić i Dalibor Jevtić, uz druge visoke funkcionere Srpske liste i predstavnike Srba sa KiM.

Petković je potom i obišao i sela u leposavićkoj opštini, Ibarsku Slatinu, Sočanicu i Lešak.

Petković i gradonačelnik Leposavića Zoran Todić obišli su danas i porodicu Jovanović u Ibarskoj Slatini radove na izgradnji porodične kuće četvoročlanoj porodici Jovanović, a čija se izgradnja realizuje sredstvima iz budžeta Srbije.

Takođe, predsednik opštine Leposavić i direktor Kancelarije za KiM posetili su i porodicu Miljana Jovanovića, oca tri maloletne ćerke u selu Ibarska Slatina.

Todić je tom prilikom najavio da će do kraja godine u sedam stambenih zgrada u Leposaviću, Lešku i Sočanici da bude stambeno zbrinuto 84 porodica.

„Kancelarija za KiM i Vlada Republike Srbije mnogo ulaže u stanogradnju. Vodimo računa da svaki naš čovek ima krov nad glavom. Samo u ovoj godini novih 17 zgrada, odnosno 204 stana biće podeljeno na Kosovu i Metohiju, kao i 450 paketa pomoći u građevinskom materijalu za sanaciju, adaptazijuni završetak na porodičnim stambenim objektima. To znači mnogo za naše ljude pogotovu južno od Ibra“, poručio je Petković a prenela Opština Leposavić na Instagramu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.