Petković o Kurtijevoj izjavi: „Prikrivene pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM“

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković/Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

„Beograd neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu žrtve, niti mete iracionalne politike Aljbina Kurtija“, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, povodom, kako je kazao, „prikrivenih pretnji“ kosovskog premijera o mogućnosti isključenja struje na severu KiM.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je danas konferenciju za štampu u Prištini, odakle je najavio da su Beograd i Priština sve bliži dogovoru o pitanju energetike na Severu koji bi omogućio naplatu struje.

Kurti je kazao da kosovske institucije neće „beskonačno“ da plaćaju struju za opštine na Severu Kosova, te da će svaki cent dat za Sever biti evidentiran kao dug.

„Mi smo nasledili ozbiljnu situaciju, gde na Severu nije bilo naplate energije. Ne postoji alternativa i svaki cent dat za Sever biće evidentiran kao dug. Ne poklanjamo novac. Spašavamo situaciju. To je humanitarni aspekt. Ne želimo da ceo region isključimo iz struje, ne želimo da dajemo izgovor Srbiji da se širi na Kosovu zbog svoje navodne humanosti“, rekao je kosovski premijer, prenosi Koha.

Direktor Kancelarije za KiM, u svojoj reakciji sada poručuje da Kurti „zna samo za izazivanje incidenata i retoriku mržnje, a nikako za poštovanje sporazuma i smirivanje tenzija kroz dijalog i kompromis“.

„Upravo je to svrha izgovorene prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM zbog navodnog neplaćanja električne energije i nagomilanih dugova, jer takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti“, navodi Petković.

On savetuje Kurtiju da počne sa primenom sporazuma iz Brisela iz oblasti energetike.

Podseća ga da je prvi postignut 2013. godine, a drugi 2015, te kaže da je njima predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom.

„To se do dana današnjeg nije desilo“, naveo je Petković.

Kaže i da je nesuvislo da Kurti optužuje Srbe na severu Kosova i Metohije zbog neplaćanja struje, te da je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu KiM.

„Upravo zbog nerešene situacije na terenu koja je nastala Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma, trudimo se da se kroz dijalog u Briselu izborimo za rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu, da bismo sačuvali prekopotrebni mir i stabilnost na prostoru KiM“, ocenio je Petković.

Sa druge strane, kaže da zbog toga „neodgovorne Kurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema“.

„One generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Kurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, utiče na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma“, zaključuje Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.