Petković: Kurti najavljuje veliki napad na Srbe

FOTO: KoSSev

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, pozvao je međunarodnu zajednicu da se uzme u pamet i izvrši pritisak na Prištinu kako bi se formirala Zajednica srpskih opština (ZSO). On je na konferenciji za medije rekao da Priština želi da uvuče Srbe u rat i dodao da „klizimo ka ozbiljnoj krizi jer za kraj septembra, početak oktobra Kurti najavljuje veliki napad na Srbe“.

Petković je rekao da ZSO treba da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava Srba na KiM, a da se svakodnevnim ponašanjem Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija prava Srba gaze.

„Dobro upamtite ovaj moj poziv međunarodnoj zajednici, jer se obraćamo njima, najmoćnijim državama Zapada. Oni su ti koji mogu da formiraju ZSO. Jedino njihov pritisak može da nas pomeri korak napred kako bi Priština ispunila svoje obaveze“, rekao je Petković.

Dodaje da Kurti poslednjim potezom da se ukinu lične karte i izvrši preregistracija registarskih tablica, „želi da uvede srpski narod u rat“.

„Neko pušta Kurtija da se ponaša tako da stvara ozbiljnu krizu koja može da ugrozi mir i stabilnost“, istakao je Petković, napominjući da se može desiti ozbiljna kriza i to sa „nesagledivim posledicama“.

On je podsetio da je prvih šest tačaka Briselskog sporazuma dokument koji je ratifikovan i u skupštini Kosova, a da je današnje stanje na terenu posledica toga što se one ne primenjuju.

Kako smatra, da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, svi sporazumi moraju da se poštuju, kao i da se implementira sve što je dogovoreno.

Napominje da Srbija nema nameru da pregovara o ZSO i o tome kako će ona izgledati i koje će joj biti nadležnosti, jer je sve to, kako je kazao, već dogovoreno 2015. godine.

„Klizimo ka ozbiljnoj krizi jer za kraj septembra – početak oktobra Kurti najavljuje veliki napad na Srbe. Pozivam međunarodnu zajednicu da se uzme u pamet i izvrši pritisak na Prištinu. Ona to može i to smo videli“, naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, od dolaska Kurtija na vlast, na Srbe sa Kosova je izvršeno 200 etnički motivisanih napada, što je za 50 odsto veći broj u odnosu na period pre Kurtija.

Petković kaže da Priština želi da izazove sukobe „napadajući srpski narod“ i „oduzimajući privatnu imovinu“.

N1

KoSSev: Petkovićeva konferencija nije bila uživo prenošena na televizijama, a kako sazanjemo, novinarima su bila dozvoljena samo dva pitanja – TV Most-u i RTS-u, jer je, kako je objašnjeno ostalim prisutnim novinarima, Petković žurio.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.