Petković: Kurti je čovek prošlosti, daje prednost konfliktu, a ne saradnji

 

Petar Petković
FOTO: N1/Printscreen

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, oglasio se povodom još jedne izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je rekao da je ZSO samo u interesu Srbije, i da ne bi trebalo da se bave ovim pitanjem.

„Nikakav dogovor ne može da se sprovede jer presuda Ustavnog suda ne ostavlja prostor Zajednici po etničkoj osnovi. Asocijacija je jedan od 33 postignuta sporazuma i nije prošao test Ustavnog suda. Srbija upravo to pominje. Ali ne postoji hijerarhija koja nam govori da je ovo najvažniji dogovor – za Srbiju, da, ali ono što je najvažnije za Srbiju, nije za mene. Za mene su to diplome, IBM„, izjavio je Kurti u jučerašnjem intevjuu za prištinsku Kohu.

Kurti smatra da razgovorima o ZSO Srbija pokušava da pokrene razgovore o statusu Kosova, te ocenjuje da bi na taj način Kosovo „upalo u igre Srbije“.

„Aljbin Kurti je još jednom javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora regiona“, oglasio se u međuvremenu direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kako kaže, Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbednosnih prilika u regionu.

„Svaki put kada javno obesmisli taj proces, on radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika. Ako Kurti ne shvata da su regionalna stabilnost, društveni i ekonomski napredak i u interesu Albanaca na Kosovu i Metohiji, a očigledno ne shvata, onda se bavi pogrešnim zanimanjem“, ocenio je Petković.

Kaže i da je Kurti „čovek prošlosti“ i da je „nepopravljivo zarobljen u agresivnim ideološkim matricama“, te da „daje prednost konfliktu, a ne saradnji“.

Iz Kancelarije su naveli da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i srpskog naroda na KiM-u.

„Ona (ZSO) je ispregovarana kao čvrst mehanizam zaštite prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji, ali to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara“, tvrdi Petković.

Takođe kaže i da je Beogradu u interesu da i Albanci na KiM žive bolje, ali i da, „za razliku od Kurtija“, Srbija nikada nije gradila svoju poziciju u dijalogu sa željom da nekome bude loše.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.