Mitić: Pritvorni centar u Gnjilanu ima kapacitet od 300 mesta – isto koliko Danska potražuje za zatvorenike

Broju od oko 1.600 zatvorenika i pritvorenika, koliko ih boravi u svih 11 zatvorskih ustanova na Kosovu, uskoro se očekuje da se pridruži još 300 drugih iz Danske. Ova vest je izazvala veliku pažnju u regionu, a o njoj je jutros za „Probudi se“ govorio i novinar i urednik KoSSev-a, Ivan Mitić.

Pritvorni centar u Gnjilanu u koji će, kako se očekuje, Danska uputiti 300 zatvorenika, ima upravo toliki kapacitet, pokazuju podaci Korektivne službe Kosova. Danski ministar pravde kaže da Kosovo ispunjava neophodne uslove, a najavljuje se za ponedeljak i poseta ovom pritvornom centru.

Međunarodna zajednica je tokom protekle dve decenije kontinuirano ulagala u obuku i infrastrukturu službi pritvorskih centara, a jedan od primera je i novi zatvor visoke sigurnosti u Podujevu.

Sa, druge strane, tokom godina brojne su kritike iznošene na račun drugih centara, poput zatvora u Dubravi, odakle za javnost jedna od najvećih afera ostaje pitanje smrti aktiviste Samoopredeljenja, Astrita Deharija.

I dok sa Kosova poručuju da imaju višak mesta u zatvorima, prema ovogodišnjim podacima World prison brief-a, u Danskoj se nalazi više od 4.200 zatvorenika, dok su kapaciteti ove zemlje 4.085, što je preko 100 odsto popunjenosti. Takođe, podaci ukazuju na to da su više od 27 odsto zatvorenika u ovoj zemlji stranci.

Pročitajte još:

Hadžiju: Danski ministar pravde u ponedeljak na Kosovu, tada i detalji o iznajmljivanju ćelija

Danska će da „iznajmljuje“ 300 ćelija u kosovskim zatvorimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.