Patrijarh: SPC ne interesuje širenje i sužavanje država, ne poistovećuje se sa njom, kamoli sa političkom partijom

Srpska pravoslavna crkva se ne poistovećuje ni sa kakvom državom, a kamoli sa političkom partijom, dok istovremeno čini sve što može da ne dozvoli da bilo ko manipuliše njom, kazao je patrijarh srpski Porfirije.

„Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nego nema granica ni između ovoga i onoga sveta. (…) U Crkvi zaista nema Grka ni Jevrejina. U Crkvi nas Gospod poziva da svi jedno budemo. Međutim, u džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga sveta, razni – imajući oruđa, ali, ako hoćete, i oružja medijska u rukama – mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti“, kazao je patrijarh Porfirije.

U besedi u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu u utorak, novi patrijarh je naglasio da se u savremenom svetu stvaraju konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti, a koje oni sa namerom da Crkvu uvuku u, kako je naglasio, razne nesporazume i političke igre, koriste kao polaznu tačku.

„Polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom Crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem“, dodao je.

Stoga je njegovo nastojanje da ne dozvoli da ne dozvoi da „poistovećujemo Crkvu sa bilo kojom državom, a kamoli sa bilo kojom partijom“.

„I činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše“, naglasio je patrijarh Porfirije.

„Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Кanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država, rekao je Patrijarh.

Patrijarh  srpski je svestan da se živi u informacionom dobu, ali u kojem vladaju i dezinformacije i konfuzija upravo usled opterećenosti informacijama.

Zato je važno da se savremeni čovek sa tim izbori, naglasio je dalje patrijarh, podsećajući na prošlost i naglašavajući da se radi o svevažećem principu.

„Baš kao što su radili isihasti, podvižnici. Taj princip uvek važi. Кoristili su se Isusovom molitvom. Zašto? Da rečima Gospode Isuse Hriste Sine Božji, pomiluj me grešnog spreče svaku lošu, svaku zlu, svaku lažnu i pogrešnu misao koja hoće da im uprlja um kako bi mogli onda umom svojim da siđu u srce, gde nema stranih i lažnih informacija i da se tu sretnu sa najvažnijom i jedinom autentičnom informacijom koja odozgo od Boga dolazi“, kazao je patrijarh Porfirije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.