Petković: Haradinaj nas neće isprovocirati, EU da se odredi ka izjavama o ‘Velikoj Albaniji’

Foto: Petar Petković/Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

“Najnovije pretnje o stvaranju ‘Velike Albanije’, ukoliko Srbija ne prizna takozvano Kosovo, na tragu su onih jalovih Haradinajevih nadanja da će nas taksama od 100 odsto naterati na priznanje. Odoleli smo tada, odolećemo i svim budućim pretnjama i ucenama, jer nam je mir na prvom mestu”, pridružio se danas kritikama srpskog predsednika Aleksanda Vučića upućenih Prištini i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Vulin: Kad Evropa ćuti na pretnje Velikom Albanijom, neka ćuti i kada Srbi žele da žive u jednoj državi

„Ramuš Haradinaj zaslužuje prezir i kaznu“, reakcija je ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina povodom izjave lidera AAK o referendumu za ujedinjenje sa Albanijom.

„Građani Kosova i Metohije ne zaslužuju da budu prezreni, ali ratni zločinac i vođa narko-kartela Ramuš Haradinaj zaslužuje i prezir i kaznu“, precizirao je Vulin.

Vulin je ponovo u više navrata upotrebio izraz „Šiptari“ govoreći o Albancima. Navodi da je Haradinaj „svojim glupostima“ najopasniji za njih – „čije glave bi da baca i troši kako bi pokušao da u reci krvi sačuva sebe od suda i robije“.

U svojoj reakciji povodom druge Haradinajeve izjave – da predsednik Srbije i drugi mogu da „izbegnu“ referendum o ujedinjenju tako što će „Srbija priznati nezavisnost Kosova“, Vulin navodi da su od Haradinaja opasniji oni koji, kako kaže, „ćute o njegovim zločinima“ i oni koji „dopuštaju da narko-klanovi sa Kosova truju decu Evropljanima“.

„Pošto Evropa ćuti dok vođa narko-kartela preti ‘Velikom Albanijom’, neka ćuti i kada Srbi kažu da žele da žive u istoj državi“, poručio je Vulin.

Poput predsednika Vučića, koji je danas poručio da su izjave Haradinaja o stvaranju velike Albanije pretnja i Srbiji, i EU, i regionu, ali da Srbija na njih neće odgovarati na isti način, ali da će ipak, „znati kako da odgovori“, sličnu poruku šalje i Petković.

„Nikada Beograd nije, niti će nasedati na bilo čije pretnje i provokacije koje dolaze iz Prištine, niti ćemo po istoj matrici odgovarati“, poručuje Petković u pisanom saopštenju dodajući da u ovim izjavama prepoznaje nervozu zbog kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora koji će se održati za manje od mesec dana.

Lider AAK i pretendent na mesto kosovskog predsednika, Ramuš Haradinaj, izjavio je juče da će zatražiti putem referenduma ujedinjenje Kosova sa Albanijom 2025. godine ukoliko do tada Kosovo ne ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Petković ocenjuje da je ova ideja postojala od vremena Prizrenske lige zbog čega niko ne treba da se „pravi i pravda da je na ovu ideju došao zbog navodne pasivnosti Brisela“.

Na ono što vidi kao „zveckanje oružjem“ potrebna je reakcija  Brisela, Vašingtona i drugih centara moći, poručuju.

„Svako odsustvo reakcije na ovako opasne namere, može se shvatiti i kao prećutno slaganje. Zbog toga je neophodno da se EU prema ovakvim istupima iz Prištine jasno i nedvosmisleno odredi“.

Za kraj poručuje da se Srbija ne boji pretnji i da neće biti naterana na nepromišljenu reakciju – naš odgovor će uvek biti u duhu očuvanja mira i stabilnosti, navodi se u Petkovićevom saopštenju.

Povezani članci:

Vučić: Haradinaj je opasan čovek

Haradinaj upozorava na referendum za ujedinjenje sa Albanijom – „Evropa drži Kosovo izolovanim“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.